Je to výjímečné zapalovat olympijský oheň - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Je to výjímečné zapalovat olympijský oheň

Ikona

19. června 2008, 19.16 | Ústí nad Labem | Olympiádu dětí a mládeže považuji za zahájenou. Všem mladým reprezentantům přeji hodně sportovního štěstí, řekl ve středu 18. června při zahajovacím ceremoniálu Her III. Olympiády dětí a mládeže Radek Vonka, předseda organizačního výboru her a první náměstek hejtmana Ústeckého kraje.

Zapaloval jste olympijský oheň. Minulý rok při celostátních hrách tento prestižní akt obstarala olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová. Letos vy. Jaké jste měl pocity?

 

 

Výjimečné. Pro mě osobně je to ocenění toho, že Ústecký kraj přeje sportu. Už potřetí pořádá krajskou olympiádu dětí a mládeže. Naším cílem je nešetřit na dětech. Čím více budou sportovat, čím více se budou konfrontovat ve sportovních disciplínách se svými vrstevníky pod olympijskými kruhy, tím je pravděpodobnější, že jednou nastoupí s lvíčkem na prsou.
Her III. Olympiády dětí a mládeže se zúčastnilo 1500 ze všech okresů Ústeckého kraje včetně výprav z Libereckého a Karlovarského kraje. Své dovednosti mladí sportovci měřili v 11 disciplínách. Myslíte tedy, že mezi nimi roste nástupce desetibojaře Romana Šebrleho či oštěpaře Jana Železného?
Jak řekla Květa Jeriová – Pecková při zahajovacím ceremoniálu, v budoucnu se určitě s některými z nich můžeme setkat v reprezentačním dresu při top akcích jako jsou mistrovství Evropy, světa či olympiáda. Já se s tímto názorem naprosto ztotožňuji. Základ k tomu získají právě při těchto olympiádách krajských resp. celorepublikových. A to nejen ten sportovní. Ale naučí je to reprezentovat svůj okres, svůj kraj a nakonec celou vlast. Patriotismus je velmi důležitá věc. A takovéto akce i v takovémto měřítku jim k jeho vybudování bezesporu pomůžou.
Za dveřmi je letní olympiáda v Pekingu. Svátek sportu a vrchol čtyřletého snažení sportovců. V očích západu je pořadatelská Čína chápána jako země, která pošlapává lidská práva, kde probíhají zmanipulované soudní procesy atd. Bylo dobře, že Číně bylo přiděleno pořadatelství?
Čína a její totalitní režim se snaží před olympiádou prezentovat v tom nejlepším světle. Dělají pro to opravdu hodně. Ale západ jim nesmí skočit na lep. Nesmí se nechat ukolébat. Ale to, že tam bylo přiděleno pořadatelství, může být v konečném důsledku jenom dobře.  Protože invaze olympijské myšlenky a demokracie by tam měly obrazně řečeno rozhýbat ledy. Jsem o tom pevně přesvědčen, že se to pohne směrem k dodržovaní elementárních lidských práv a svobod člověka a že si tamější režim uvědomí, že je na prvním místě člověk a ne strana.
Účast na zahajovacím ceremoniálu v Pekingu odmítly české politické špičky...
Já bych taky odmítl. Ale když už se tam olympiáda uskuteční, tak udělejme všechno pro to, abychom neignorovali tamější režim a zcela jasně řekli: V Číně je totalita a není to dobře.
Vraťme se k dětským olympijským hrám. Vy sám jste se někdy takových her účastnil?
Komunisti měli volnější pravidla pro pořádání olympiád. Byly různé táborové, školní. Ne typu jako pořádáme my. Po revoluci se symbol pěti olympijských kruhů začal hodně hlídat. Agentura, která olympijský výbor zastupuje, bedlivě sleduje, kdo a jak je používá. 
Text: Martin Košťál
Foto: Jiří Severský
 

Tématické zařazení:

 » Sport