Jenson Button je mistrem světa F1 pro rok 2009, Velkou cenu Brazílie vyhrál Webber - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Jenson Button je mistrem světa F1 pro rok 2009, Velkou cenu Brazílie vyhrál Webber

Ikona

18. října 2009, 19.54 | SAO PAULO | Brit Jenson Button na voze Brawn GP dojel pátý v nedělní Velké ceně Brazílie a jeden závod před koncem šampionátu si zajistil titul mista světa F1 pro rok 2009, když jeho hlavní soupeř, domácí Rubens Barrichello skončil až za ním. Velkou cenu Brazíie vyhrál Australan Mark Webber z týmu Red Bull.

 

Jenson Button, vizitka

Jenson Alexander Lyons Button
Narozen 19. ledna 1980 ve Frome (Velká Británie)
Vyhrál sedm závodů F1 (z toho šest v letošní sezoně)
Třiadvacetkrát dojel pro umístění na pódiu
Absolvoval 180 Grand Prix
První závod v F1: Velká cena Austrálie 2000
První vítězství v F1: Velká cena Maďarska 2006
Umístění v šampionátu 2008 – 18.místo (3 body)

 

Jenson Button je synem bývalého anglického rallykrosového závodníka Johna Buttona, jméno dostal po otcovu dánském kamarádovi, rovněž rallykrosovém jezdci Erlingu Jensenovi.
Na motokárách začal závodit, když mu bylo osm let. V roce 1991 vyhrál 34 závody Britského motokárového mistrovství kadetů a získal titul. V roce 1997 se stal nejmladším jezdcem v historii, který vyhrál Evropský šampionát Super A.

V osmnácti závodil v britském mistrovství Formule Ford, vyhrál devět závodů a radoval se z titulu. Na konci roku 1998 získal cenu pro mladého pilota, kterou každoročně uděluje Britský klub závodních jezdců. Součástí ceny bylo i testování vozu F1 McLaren. Následující rok vstoupil Button do F3.

 

Button vstoupil do F1 jako dvacetiletý v sezoně 2000 v týmu Williams, v roce 2001 přestoupil k Benettonu, který se o rok později stal týmem Renault. Po dvou letech v Renaultu odešel v roce 2003 do týmu BAR, který byl později (před sezonou 2006) přejmenován na Hondu. Právě s vozem Honda vybojoval Button své první vítězství v F1, když vyhrál GP Maďarska 2006.

Když japonská automobilka přestala v prosinci 2008 financovat tým Honda, zdálo se, že Button (stejně jako jeho stájový kolega Rubens Barrichello) zůstane bez místa. Honda však v únoru prodala tým za symbolickou cenu jeho dosavadnímu šéfovi Rossu Brawnovi.

Vozy Brawn s motory Mercedes zcela ovládly úvod sezony, dílem i kvůli kontroverzním, tzv. dvojitým difuzorům, které byly nakonec uznány jako regulérní.
Button vyhrál šest ze sedmi prvních závodů sezony, což se před ním podařilo jen dvěma pilotům, Michaelu Schumacherovi a Jimu Clarkovi.

 

Jenson Button bydlí v Monaku, závodí v triatlonu a aktivně se věnuje jízdě na horském kole. Jeho přítelkyní je japonská modelka Jessica Mičibatová.

Tématické zařazení:

 » Sport