Rakouský sjezdař Hermann Maier ukončil kariéru - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Rakouský sjezdař Hermann Maier ukončil kariéru

Ikona

13. října 2009, 18.04 | VÍDEŇ | Rakouský sjezdař Hermann Maier ukončil kariéru, čtyřnásobný vítěz Světového poháru to oznámil v úterý na tiskové konferenci ve Vídni. Informaci přinesl server deníku Österreich. Konec dlouhé a slavné kariéry Hermanna Maiera potvrdil prezident Rakouského lyžařského svazu (ÖSV) Peter Schröcknadel na nečekané tiskové konferenci ve Vídni.

 

Vzápětí si vzal slovo šestatřicetiletý Maier a vysvětlil, že šlo o spontánní rozhodnutí. V tu chvíli se v očích dvojnásobného olympijského vítěze a trojnásobného mistra světa objevily slzy.

"Teď a tady oznamuji, že končím. Je to výjimečně těžké rozhodnutí, opouštím své vysněné povolání," řekl Maier v emocionálním proslovu. Pak poděkoval svým fanouškům, sponzorům a své rodině, rodičům a bratru Alexovi, kteří pro něj vždycky moc znamenali, lyžařskému svazu i svému hlavnímu obchodnímu partnerovi, bance Raiffeisen.

"Už před lety jsem pomýšlel na odchod, ale tehdy mi lyžování přinášelo ještě příliš mnoho zábavy a radosti. Dnes je ale ten správný okamžik, abych kariéru ukončil. Musím myslet především na své zdraví. S ohledem na další život chci skončit v dobré fyzické formě," vysvětlil Maier. "Ještě před týdnem jsem ale nevěděl, že dnes skončím," dodal.

Maierovo nečekané rozhodnutí překvapilo i prezidenta svazu Petera Schröcknadela, který právě ve Švýcarsku vyjednal další sponzorské smlouvy pro pokračování kariéry nejslavnějšího rakouského lyžaře. Dva měsíce po Renate Götschlové tak ukončil kariéru další vynikající sjezdař. Maier a Götschlová vyhráli dohromady sto závodů Světového poháru.

Maier se stal legendou už při olympijských hrách v Naganu v roce 1998, kdy po hororovém pádu ve sjezdu dokázal zmobilizovat síly, za tři dny vyhrát obří a za další tři dny i superobří slalom. Za největší vítězství své kariéry však v úterý označil návrat po těžké havárii na motocyklu ze srpna 2001, po níž mu málem museli amputovat pravou nohu a dával se pak rok a půl dohromady. "Ten návrat byl něco neuvěřitelného," vzpomíná Maier, který v lednu 2003, ani ne dva týdny poté, co se po zranění vrátil do Světového poháru, vyhrál super-G v Kitzbühelu a v následující sezoně počtvrté v kariéře zvedl nad hlavu velký křišťálový glóbus pro celkového vítěze Světového poháru a završil tak jeden z největších comebacků sportovní historie. "Ta těžká nehoda mě naučila pokoře," přiznal Maier, který do té doby platil za arogantní a sebestřednou hvězdu.

Maierovy tiskové konference se zúčastnilo víc než sto novinářů a deset televizních štábů.
Maierovi bude 7. prosince třicet sedm let, ve Světovém poháru závodil od sezony 1995/96, je čtyřnásobným majitelem velkého křišťálového glóbu pro celkového vítěze, na kontě má 269 startů v seriálu. Je dvojnásobným olympijským vítězem a trojnásobným mistrem světa.

Tématické zařazení:

 » Sport