Josef Váňa na koni Tiumen vyhrál 119. ročník Velké pardubické - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Josef Váňa na koni Tiumen vyhrál 119. ročník Velké pardubické

Ikona

11. října 2009, 18.38 | PARDUBICE | Josef Váňa s koněm Tiumen vyhrál v neděli 119. ročník Velké pardubické. Téměř sedmapadesátiletý Váňa triumfoval ve slavném dostihu už pošesté. Josef Bartoš dovedl největší favoritku dostihu, dvojnásobnou vítězku Sixteen, na druhém místě. Na 6900 metrů dlouhé trati s překážkami doběhl třetí Numero Due s Jiřím Kouskem v sedle.

 

"Mladí mají rukavici hozenou, je jich tu pár, co mají rozhodně také šanci vyhrát tady šestkrát," řekl v cíli Váňa, který se do poloviny dostihu držel nenápadně ve středu pole, na posledních dvou překážkách šel dopředu a v cílové rovince měl jeho Tiumen nejvíc sil. "Je to vytrvalec vytrvalců," pochválil Váňa osmiletého koně.

"To je úžasné, vyhrál pošesté, tak snad už dá pokoj," smál se syn vítěze, osmnáctiletý Josef Váňa mladší. "Je to super, táta si to zasloužil. Aspoň má s těmi šesti vítězstvími zase o kousek větší náskok," dodal Váňa junior, který svého Del Soleho do cíle nedovedl. "Del Sole je mladý, trať je na něj přece jen dlouhá. Před posledním skokem jsem ho zadržel, byl unavený, nemělo to cenu."

Josef Váňa slavil úspěch i jako trenér. S výjimkou Del Soleho doběhli zbylí tři jeho svěřenci mezi prvními pěti, když pátý skončil Pocci s Janem Korpasem. Sixteen je také Váňovou svěřenkyní. "Nádherný dostih! Věřil jsem si na vítězství až do cílové roviny, kdy se přes nás přehnal Tiumen s panem Váňou. Sixteen byla unavená, jsem rád, že vydřela druhé místo," řekl Bartoš.

Váňa triumfoval v šestém nejlepším čase historie ve Velké pardubické již pošesté. Poprvé to bylo před dvaadvaceti lety se Železníkem, v jehož sedle zopakoval vítězství ještě třikrát, v letech 1988, 1989 a 1991, v roce 1997 vyhrál s Vronským a letos s Tiumenem.

Jako trenér triumfoval Váňa už posedmé. Vítězství koně, kterého Váňa trénoval: 1996 - Cipísek (jezdec Vladislav Snitkovskij), 1997 - Vronsky (Josef Váňa), 2001 - Chalco (Peter Gehm), 2006 - Decent Fellow (Josef Bartoš), 2007 - Sixteen (Dušan Andrés), 2008 - Sixteen (Josef Bartoš), 2009 - Tiumen (Josef Váňa).

Na startu byl nebývale vysoký počet pětadvaceti koní, z toho osmnáct jich doběhlo do cíle, což je rekord dostihu.

Tématické zařazení:

 » Sport