Beavers byli zase nejlepší - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Beavers byli zase nejlepší

Ikona

9. října 2009, 20.14 | LIGNANO SABBIADORO (ITÁLIE) | Nejlepší softbalová mužstva z celé Evropy se tentokrát sjela do slunné Itálie. V kraji Udine, na hřištích Castion di Strada a Bagnaria Arsa, nedaleko města Lignano Sabbiadoro, se konal letošní Pohár mistrů evropských zemí v softbalu mužů 2009.

 

Českou republiku reprezentovala letos dvě mužstva. Loňský vítěz PMEZ 2008 a Mistr České republiky 2008 Sportclub 80 Beavers Chomutov a podle reglementu ESF také vicemistr ČR 2008 tým Spectrum Praha.

Italský evropský šampionát byl letos mnohem náročnější, než loňské belgické Antverpy a i účast devíti nejlepších evropských týmů slibovala velice zajímavý softbalový týden. Vedle českých reprezentantů se PMEZ 2009 účastnilo Španělsko – mužstvo Magos Tenerife, Dánsko – Ballerup Vandals, Nizozemsko – DeMo EHS, Belgie – Chicaboo ´s Stabroek, Francie – Pessac Panthéres, Itálie – SK Roma a Chorvatsko, které reprezentovalo mužstvo SK Zagreb.
Turnajový týden začal v pondělí 24. srpna 2009 a na mužstva v jeho průběhu čekala i dvě utkání denně. Pod žhavými slunečními paprsky to bylo pro všechny účastníky velice náročné nejen po taktické stránce, ale i fyzicky a psychicky byl turnaj velice vysilující.
Chomutovští Beavers se opět představili jako dobře spolupracující tým s velice dobrými pálkaři a tak z deseti turnajových utkání prohráli pouze jediné, s pražským týmem Spectrum a v tomto utkání odpočívaly největší opory mužstva. Když v pátek 28. srpna skončila základní část bylo jasné, že Beavers postupují do finálového play off z 1. Místa společně s týmy Magos Tenerife, Ballerup Vandals a DeMo EHS. Právě tyto týmy v závěrečných fázích turnaje usilovaly o titul evropského šampiona. Ze složitého kolotoče play off nakonec do velkého finále postoupili chomutovští a jejich soupeřem, na turnaji již potřetí, byli softbalisté z Kanárských ostrovů. Beavers Chomutov nastupovali proti Španělům jako mírný favorit, protože je porazili v základní části 9 : 7 a v první utkání play off nad nimi zvítězili 3 : 2
Ale v softbalu je každý další zápas se stejným soupeřem úplně nový, nepopsaný list a všechny úvahy o tom, kdo je v tom kterém utkání favoritem jsou pouze spekulacemi. Hrající kouč, kapitán a zadák mužstva Jan Přibyl postavil na nejdůležitější utkání tu nejsilnější sestavu a stanovil jednoduchou taktiku, která by se dala shrnout do pár slov: „Chceme vyhrát a všichni pro to uděláme všechno“.
Do nadhazovacího kruhu se postavila opora týmu – nadhazovač Lubomír Vrbenský a až do čtvrté směny to byl veliký boj a čekání na maličkou chybu soupeře. Temperamentní hráči španělského mistra Magos Tenerife byli nebezpečnými jak na pálce – v útoku, tak se jim dařilo i v obraně. Právě v dohrávce čtvrté směny ale udělali španělští softbalisté malou chybu v obraně a Beavers jí dokázali zúročit v podobě pěti bodů. V náročném a psychicky vypjatém utkání se to projevilo jako rozhodující útok, na který Magos Tenerife nedokázal do konce utkání zareagovat a score upravit. Sportclub 80 Beavers Chomutov (Česká republika) tak zvítězil nad Magos Tenerife (Španělsko) 5 : 0 a emoce z vítězství byly provázeny mohutným potleskem početných diváků.
Čeští softbalisté - Sportclub 80 Beavers Chomutov obhájili svůj loňský primát v softbalové Evropě a v Itálii se potvrdilo ono rčení, že „je lehčí zvítězit, než vítězství obhájit“. V Itálii byli všichni připraveni chomutovským Beavers cestu k získání titulu co nejvíce ztížit. Hrála se česká státní hymna, nad hlavou se objevil vítězný pohár, jednotliví hráči převzali zlaté medaile šampionů a chomutovský nadhazovač Lubomír Vrbenský byl znovu vyhlášen nejlepším nadhazovačem turnaje. Obhájil tak svoje dominantní postavení z Antverp, kde byl již loni vyhlášen nejlepším nadhazovačem v Evropě.
Úspěch chomutovských softbalistů je jedinečný. PMEZ získali již popáté a to se dosud v historii evropského softbalu nepodařilo nikomu. Nikdo se nemůže pochlubit takovou medailovou sbírkou jako chomutovští Beavers. Na evropských šampionátech byli již desetkrát. Jen jednou byli na 3. Místě, stříbrné medaile přivezli čtyřikrát a se zlatými medailemi a s Pohárem mistrů evropských zemí se vrátili pětkrát.
Tahle skromná parta chomutovských softbalistů opět vynikajícím způsobem reprezentovala na evropské scéně nejen Českou republiku a její softbal a všechny své příznivce, ale i svoje město Chomutov a Ústecký kraj. A všichni do této reprezentace vložili nejen svoje sportovní mistrovství, ale i své dovolené, náhradní a neplacená volna i své vlastní finanční prostředky.
Text a foto: Josef Griml

Tématické zařazení:

 » Sport