S účastníky sobotních závodů si opět zahrálo počasí - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

S účastníky sobotních závodů si opět zahrálo počasí

Ikona

8. června 2008, 09.03 | Most / Stejně, jako před třemi týdny, také během Czech Coal Trophy 2008 na Autodromu Most hrálo velkou roli počasí. Úmorné vedro například poslalo do věčných lovišť motory většiny formulí při závodě Divize 3. Následná průtrž mračen s kroupami zavinila odložení startu tříhodinového vytrvalostního závodu cestovních vozů Divize 4. Voda na trati pak pochopitelně byla viníkem karambolů a výjezdů Safety Caru. Vítězem maratónu se nakonec stalo kvarteto Charouz, Nimč, Mücke a Enge na mercedesu z DTM před triem Bohemia Racing Teamu Maděryč, Kostka a Björk na Audi.

 

Slunečné dopoledne vytvořilo kulisu pro kvalifikace. Mezi dvoulitrovými monoposty v Divizi 2 dominoval David Kostruh na starším prototypu Norma M 20. Druhý měřený trénink Národní formule do 1400 ccm vyhrál opět Michal Procházka na stroji Delta 4. Ani start z Pole Position v odpoledním prvním závodě mu však nebyl nic platný, protože to už se schylovalo k nadcházející bouřce a dusno se podepsalo na výdrži motorů víc, než fatálně. Ze dvanácti startujících monopostů spatřily cíl jenom čtyři! První byl Adam Čermák před Tomášem Chabrem juniorem a Tadeášem Spěváčkem.
V sobotu se jel také sprintový závod dvoulitrových cestovních vozů Divize 4. Oproti očekávání jej nevyhrál favorizovaný Dan Michl na prototypu Opel Michl 08/03, který měl v pátečním měřeném tréninku výraznou převahu nad ostatními. Ve třetím kole závodu jej zradila rychlostní skříň a musel odstoupit. Ke konci závodu se na trať dostal olej z motoru jednoho z vozů a ředitelství závod předčasně ukončilo. Vítězem se stal Miroslav Forman na Audi A4 ST před Tomášem Horáčkem na Octavii a Tomášem Vojtěchem na Fiestě.
Pak se nad Autodromem Most začaly kupit tmavé mraky, z nichž se občas zablesklo. Bylo jasné, že tříhodinovka nebude moci být odstartována dle harmonogramu, protože přívaly vody a krup byly skutečně nevídané. Po jednom z blesků navíc vypadla elektřina v celém areálu a tak se start vytrvalostního závodu zpozdil skoro o 45 minut.
Startovalo se na vodě, které bylo tolik, že nestačila z trati odtékat. Ředitelství závodu tedy nechalo několik prvních kol kroužit tři desítky vozů za Safety Carem, aby se ze stopy vyjezdilo co nejvíce mokrého živlu. Po restartu šel do vedení mercedes z DTM z Charouzovy stáje, který pilotoval Stefan Mücke. Brzy měl za zády stájového kolegu Tomáše Engeho na stejném voze a trojici nejrychlejších uzavíral Tomáš Kostka z Bohemia Racing teamu na Audi A4 DTM.
Trať postupně osychala a pořadí se měnilo. Došlo k několika karambolům i výletům z trati, protože právě situace, kdy někde už byla ideální stopa zcela suchá a jinde ještě na trati byly zbytky vody, jsou pro jezdce vždy velice ošemetné. Pořadí na čele se ve druhé polovině změnilo, vedl Bohemia Racing Team, jeden z mercedesů odpadl pro poruchu hnací hřídele a druhý ztrácel na Audi dobrá tři kola. Pak měl i vůz Audi technické potíže se zadním spoilerem a náskok před pronásledovateli se snižoval. V závěrečné fázi Tomáš Enge na mercedesu fantastickou stíhací jízdou dokázal Audi pilotované Milanem maděryčem dostihnout a třicet sekund před vypršením tří hodin se dostal na čelo. ?Myslím, že to byl velice zajímavý závod. Jak jsem říkal, jel jsem zcela naplno, bez vysílačky jsem byl odkázán jen na ceduli u boxů, na níž jsem sledoval, jak se rozdíl zmenšuje. Dnešek máme vítězně za sebou, nicméně čeká náš ještě zítřejší Sprint s šesti vozy DTM,? uvedl Enge.
"Byl to nesmírně dramatický závod a jeho vítězům blahopřejeme. Nepamatuji podobně napínavou podívanou. Bylo to skutečně velice vyrovnané. Myslím, že jsme zase o kousek posunuli zkušenosti pro vytrvalostní boje, zvolená strategie nebyla špatná, jen možná budeme příště ještě trochu jinak propočítávat palivo. Teď už je pro nás podstatný nedělní sprint, do nějž nasadíme všechna tři auta a rozhodně nehodláme dát soupeřům nic zadarmo," uzavřel mosteckou sobotu manažer Bohemia Racing Teamu Petr Najman.
 

Text a foto: Autodrom Most

Tématické zařazení:

 » Sport