Češi nechtějí proti San Marinu ztrácet čas, Rosický by se měl objevit na hřišti - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Češi nechtějí proti San Marinu ztrácet čas, Rosický by se měl objevit na hřišti

Ikona

8. září 2009, 19.25 | KROMĚŘÍŽ | Hrát rychle, bez zbytečných prodlev a nastřílet nejslabšímu světovému týmu co nejvíce branek, to jsou cíle českých fotbalistů pro středeční kvalifikační duel proti San Marinu. Podle kouče Ivana Haška by se měl po dlouhé pauze objevit na hřišti uzdravený Tomáš Rosický.

 

Záložník Arsenalu oblékl reprezentační dres v listopadu 2007, poslední soutěžní utkání absolvoval vloni v lednu. Nyní to vypadá, že by si po vleklých zdravotních potížích mohl konečně zahrát. "Tomáš je normálně v plném tréninku a připravuje se na sto procent. Jsem přesvědčený, že bude nachystaný na zápas. Jestli bude od začátku, nebo půjde na hřiště v průběhu utkání, teď neřeknu. Ale věřím, že se na trávníku objeví," prohlásil na úterní tiskové konferenci trenér Hašek.

Poslední trable měl Rosický s nataženým stehenním svalem, který je podle lékaře českého národního celku Petra Krejčího v pořádku. "Je to přesně pět týdnů od zranění, to je doba, která na uzdravení stačí," mínil Hašek, jenž stav technického záložníka pravidelně konzultuje s kouč Arsenalu Arsene Wengerem. "Podle něj by mohl Rosický nastoupit v sobotu v ligovém utkání proti Manchesteru City," informoval český trenér.

Po duelu se Slovenskem trápily zdravotní potíže Michala Kadlece, Jaroslava Plašila a Tomáše Sivoka. I oni by měli být připraveni proti San Marinu hrát. I kdyby měl Hašek k dispozici kompletní kádr kromě Jana Kollera, který po sobotním duelu definitivně ukončil reprezentační kariéru, nenastoupí totožná základní jedenáctka z duelu se Slovenskem. "Na několika postech dojde ke změnám a jiné bude i rozestavení," naznačil Hašek.

Už však neupřesnil, zda se v sestavě objeví útočníci Milan Baroš, Tomáš Necid a Václav Svěrkoš. "Ještě máme do útoku Jirku Štajnera. Je možné, že nastoupí všichni čtyři," pravil kouč. Jeho tým bude ve středu usilovat o co nejvyšší vítězství, protože v konečném účtování kvalifikační skupiny 3 může o postupujícím na mistrovství světa rozhodovat skóre. "Budeme hrát hodně ofenzivně, abychom dali co nejvíce branek. Chceme být aktivní a nebezpeční. Nejde však kalkulovat, kolik gólů potřebujeme vstřelit. Hlavní bude potěšit potěšit fanoušky, musejí vidět, že hrajeme s nasazením," poznamenal Hašek.

Po svých hráčích bude chtít, aby se nedopouštěli zbytečných faulů, po nichž by mohli hostující hráči polehávat na trávníku a obírat Čechy o dobu potřebnou ke skórování. "Pro nás je důležitý čas. Nesmíme připustit dlouhé prostoje. Ideální by bylo vstřelit hned na začátku gól," přál si Hašek.

Duel proti poslednímu celku světového žebříčku reprezentačních výběrů je pro český tým velmi důležitý. Odstartuje jím sérii tří domácích kvalifikačních duelů. Jedině tři vítězství dávají Haškovu celku ještě naději na postup. Teoreticky sice ještě může pomýšlet na první místo ve skupině, ale reálnější je zisk druhého místa a účast v baráži. Ani druhá příčka by však nemusela reprezentaci stačit k účasti v baráži. Nejhorší celek na druhé pozici z devíti skupin si o postup na mistrovství světa totiž nezahraje.

Středeční duel se hraje od 17.20 na Městském stadionu Miroslava Valenty v Uherském Hradišti a řídit jej budou tři arménští rozhodčí. Hlavní arbitrem bude Arman Amirchajan, jeho asistenty jsou Zaven Hovhannisjan a Artur Muradjan.

Tématické zařazení:

 » Sport