FIA podezírá stáj F1 Renault, že vyhrála GP Singapuru 2008 podvodem - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

FIA podezírá stáj F1 Renault, že vyhrála GP Singapuru 2008 podvodem

Ikona

30. srpna 2009, 22.09 | SPA (BELGIE) | FIA vyšetřuje vítězství stáje Renault ve Velké ceně Singapuru F1 v minulém roce, existuje podezření, že tým vyhrál podvodem. Informaci přinesl v neděli server GrandPrix. Brazilská televize zveřejnila informaci, že pilot stáje Renault Nelson Piquet havaroval ve Velké ceně Singapuru v roce 2008 na příkaz vedení týmu záměrně.

 

Mohl tak umožnil stájovému kolegovi Fernandu Alonsovi využít výhody brzké zastávky v boxech a překvapivě zvítězit.

FIA zahájila vyšetřování ohledně nespecifikovaného předchozího závodu, podle neoficiálních informací to má být právě Velká cena Singapuru 2008. Po havárii Piqueta, který narazil do zdi a musel odstoupit, vyjel na trať zaváděcí vůz, za nímž se srovnaly všechny monoposty. Jediným, kdo stačil předtím natankovat, byl druhý pilot Renaultu, Španěl Alonso, který díky tomuto manévru dokázal i se slabším vozem vyhrát.

Brazilec Piquet, syn trojnásobného mistra světa, byl letos uprostřed sezony, po předchozí Velké ceně Maďarska, stájí Renault propuštěn, krátce poté kritizoval vedení týmu a zejména jeho šéfa Flavia Briatoreho, kterého nazval svým katem. Piqueta nahradil Francouz Romain Grosjean.

Pokud FIA dokáže, že Renault vyhrál v Singapuru podvodem, vyvolá pravděpodobně jednání Světové rady motorismu, aby událost prošetřila a potrestala.

Alonso se vítězstvím ve Velké ceně Singapuru 2008 zapsal jako první pilot v historii, který vyhrál závod F1 za umělého osvětlení.

Tématické zařazení:

 » Sport