Týmy F1 a FIA podepsaly novou Concordskou dohodu - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Týmy F1 a FIA podepsaly novou Concordskou dohodu

Ikona

1. srpna 2009, 18.53 | LONDÝN | Dvanáct týmů F1 a Mezinárodní automobilová federace (FIA) v pátek pozdě večer podepsaly novou Concordskou dohodu, čímž ukončily spekulace ohledně budoucnosti mistrovství světa F1. V sobotu o tom informoval server britské televizní a rozhlasové stanice BBC.

 

Dohoda, jež vyprší na konci roku 2012, ukončila rozpory mezi Asociací týmů F1 (FOTA) a FIA, které trvají již několik měsíců. Podle federace přináší nová dohoda do F1 potřebnou stabilitu a zároveň obsahuje zrevidovaná sportovní a technická pravidla.

Absence Concordské dohody, jež určuje, jak bude fungovat šampionát F1 a jak budou rozděleny tržby, byla hlavní příčinou letošních rozporů mezi týmy F1 a FIA. Šampionát se dostal do vážného ohrožení v červenci, kdy osm stájí sdružených ve FOTA oznámilo, že se za stanovených podmínek nezúčastní MS v příštím roce a plánuje vlastní sérii.

Toto prohlášení bylo zcela v rozporu s oznámením FIA z 24. června, v němž se uvádělo, že McLaren, Ferrari, Renault, BMW, Toyota, Brawn, Red Bull a Toro Rosso se zúčastní dalšího ročníku MS poté, co se prezident FIA Max Mosley dohodl na kompromisu s předsedou FOTA a šéfem Ferrari Lukou di Montezemolem a majitelem komerčních práv F1 Bernie Ecclestonem.

Tématické zařazení:

 » Sport