Světový pohár in-line bruslařů míří v neděli do Ostravy - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Světový pohár in-line bruslařů míří v neděli do Ostravy

Ikona

3. června 2009, 12.30 | OSTRAVA | Poprvé v historii českého kolečkového bruslení zavítá v neděli Světový pohár do České republiky. V Ostravě-Porubě na Hlavní třídě se totiž uskuteční maratón World Inline Cup 2009. Na trati dlouhé 33 km bude zápolit velká část světové špičky včetně nejlepšího muže průběžného pořadí Yanna Guyadera z Francie, světové dvojky Kolumbijce Diega Rosera a jeho krajanky a jedničky ženského žebříčku Cecilie Baenyové.

 

Do závodu se zatím přihlásili závodníci z patnácti zemí světa.

Spolu se špičkovými bruslaři se na start postaví nejen nejlepší čeští závodníci Matěj Krupka, Ondřej Suchý a olympionička Kateřina Novotná, ale i všichni příchozí.

„Získali jsme od Světové in-line federace povolení, že jezdci dostižení o jedno kolo budou zařazeni na pravou stranu okruhu a budou moci závod dokončit. Jinak musí dostižení závodníci skončit,“ řekl na středeční tiskové konferenci v Ostravě pořadatel závodu Martin Plecitý.

Zkrácený maratón se pojede na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě na okruhu dlouhém 3060 metrů. „Hlavní třída bude uzavřena už od soboty od 20 hodin a příchozí si mohou okruh projíždět podle své vůle. Zároveň tam už budou trénovat závodníci, kteří se zúčastní nedělního závodu,“ přidal Lumír Palyza, starosta městského obvodu Ostrava-Poruba. „Hlavní třída bude uzavřena až do neděle, opět do 20 hodin,“ dodal.

Ostrava je v pořadí pátou zastávkou světového in-line seriálu. Dalšími městy, kde se letos závodí, je například jihokorejský Inčon, španělská Pamplona, Svatý Mořic, Curych, čínské Šuzou, Berlín nebo venezuelská Margerita. „Jezdci závodí na různě dlouhých městských okruzích podobně jako při cyklistických městských kritériích. Průměrná rychlost na tratích od 30 do 42 km v hodině, v Ostravě je bulvár mírně z kopce a tam se jezdí až 70 km/h,“ prozradil Plecitý.

Na finanční odměny pro nejlepší jezdce je připraveno 10 tisíc dolarů a organizátoři by byli rádi, kdyby se jim podařilo v kalendáři Světového poháru udržet i v příštích letech. „Budou tady šéfové Světové in-line federace a záleží jen na nás, jak se jim tady bude líbit,“ dodal Plecitý.

PROGRAM ZÁVODU:
Sobota 6. 6. 2009:
20.30: VEČERNÍ JÍZDA - Hlavní třída Ostrava-Poruba

Neděle 7. 6. 2009
10.00: START dětských závodů
12.00 - 13.00: volná vyjížďka pro příchozí
13.00: START Fitness Desítka pro hobíky
14.30: START WIC Maraton ženy (33 km)
16.30: START WIC Maraton muži (33 km)
18.00: vyhlášení výsledků - Flower ceremony

Tématické zařazení:

 » Sport