Pavel Nedvěd ohlásil konec kariéry - přinášíme vám jeho profil - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Pavel Nedvěd ohlásil konec kariéry - přinášíme vám jeho profil

Doprovodný obrázek

30. května 2009, 18.57 | TURÍN | Český záložník Juventusu Turín Pavel Nedvěd oznámil, že nedělní zápas italské fotbalové ligy mezi "Starou dámou" a Laziem Řím bude jeho posledním v kariéře. Informaci přinesl v sobotu odpoledne server deníku Gazzetta dello Sport. "Po osmi sezonách v Juventusu je na čase pozdravit všechny fanoušky, spoluhráče a funkcionáře a poděkovat jim za podporu, které se mi v průběhu těchto let dostávalo.

 

V Turíně jsem vyhrál čtyři ligové tituly a získal tu i Zlatý míč," řekl Nedvěd na tiskové konferenci. Jeho další slova patřila rodině, které se chce v nejbližší době věnovat. "Chtěl bych poděkovat především své ženě Ivaně a svým dětem. Rodina mi byla vždy nablízku," řekl Nedvěd a připomněl, že na Juventus bude vzpomínat v dobrém. "Nadále se budu cítit jako součást Juventusu. Mám k tomuto klubu hluboký vztah a jsem vděčný především rodině Agnelliů, že mi pomohli hrát v tak skvělém týmu."  

 

 

 

Pavel Nedvěd - profil

 

Pavel Nedvěd se narodil 30. srpna 1972 v Chebu. Mládí prožil v nedaleké Skalné a ve čtyřech letech ho otec přivedl poprvé na tamní škvárové hřiště. Z místního Tatranu odešel přes krátkou zastávku v RH Cheb do Škody Plzeň. Tam se ho ujal trenér Josef Žaloudek, který s talentovaným Nedvědem trénoval i individuálně a dokonce si ho k sobě na nějaký čas i nastěhoval. V sedmnácti letech naskočil Nedvěd do utkání plzeňského "A" týmu, který hrál tehdy druhou ligu. V roce 1991 odešel do Dukly Praha, ale od sezony 1992/1993 už patřil pražské Spartě. Po čtyřech letech přestoupil do italského Lazia Řím. Tam strávil pět sezon a pak zamířil do Juventusu Turín, kde působí dosud.

V roce 1994 nastoupil Nedvěd poprvé za českou seniorskou reprezentaci, když naskočil do přátelského utkání s Irskem. O dva roky později už vybojoval na mistrovství Evropy v Anglii stříbrnou medaili. V roce 2004 získal z ME také bronz. Do reprezentace se ještě vrátil pro světový šampionát v roce 2006, ale tam Češi vypadli už po základní skupině. Celkem odehrál za českou reprezentaci 91 zápasů, v nichž dal 18 branek. Na kontě má celou řadu týmových trofejích, i těch individuálních. Nejcennější vyhrál v roce 2003, když obdržel Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy.

Nedvěd má manželku Ivanu a děti Ivanu a Pavla. V únoru letošního roku Nedvěd oznámil, že po aktuální sezoně s hráčskou kariérou skončí a v pátek po schůzce s vedením Juventusu toto své rozhodnutí potvrdil. Svůj poslední zápas za turínský klub a vůbec i v kariéře odehraje v neděli proti Laziu Řím, kde také dříve působil.

 

Spekulace o tom, že Nedvěd odehraje ještě jednu sezonu, vzaly za své, i když mu údajně v pátek, den před jeho rozhodnutím, byla nabídnuta smlouva na 1,7 milionu eur (přibližně 45,5 mil. korun). "Mé rozhodnutí určitě neovlivnily ekonomické důvody,“ odmítl rázně Nedvěd.

Doprovodný obrázek

Ikona

Tématické zařazení:

 » Sport