Finále Ligy mistrů: FC Barcelona - Manchester United 2:0, statistika - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Finále Ligy mistrů: FC Barcelona - Manchester United 2:0, statistika

Ikona

28. května 2009, 00.06 | ŘÍM | Fotbalisté Barcelony ve finále Ligy mistrů na Olympijském stadionu v Římě zvítězili nad Manchesterem United 2:0. Vedoucí branku Katalánců vstřelil už v 10. minutě po pěkné individuální akci Kamerunec Samuel Eto´o, ve druhém poločase neméně hezkou hlavičkou stvrdil triumf Argentinec Lionel Messi.

 

Už v úvodu mimořádně sledovaného utkání předvedl manchesterský Cristiano Ronaldo svou obávanou zbraň – přímý volný kop. Branku trefil, ale brankář Barcelony Valdés jeho pokus zneškodnil. Anglický tým vstoupil do zápasu aktivně a hlavně se snažil co nejvíce zakončovat. A tak se o střelu pokusil první Asiat hrající finále Ligy mistrů Park Ji-Sung, po něm mířili vedle Rooney a dvakrát opět Cristiano Ronaldo.

Jenže dobrý úvod Manchesteru brzy zabrzdil gólový zásah soupeře. V 10. minutě dostal Eto´o přihrávku do pravé strany, v šestnáctce si obhodil Vidiče a před skluzem Carricka ještě stihl prostřelit van der Sara. Barcelona se dostala do rychlého vedení a to jí notně zvedlo sebevědomí. Od té chvíle zase dokázala umně držet míč a příliš ho soupeři nepůjčila.

Po přestávce poslal trenér Manchesteru Ferguson na hřiště agresivního dříče Téveze a spoléhal, že přinutí obranu Barcelony k chybám. Jenže šance zvýšit vedení měli Katalánci. Ve 48. minutě se zleva hnal do zakončení Henry, zasekávačkou si položil Rio Ferdinanda, ale nestihl míč zvednout nad sedajícího si brankáře soupeře. V 50. Eto´o vysunul Messiho, ale ten na míč za obranou nedosáhl. V 53. po faulu na Iniestu kopal ze 17 metrů trestný kop Xavi a trefil levou tyč van der Sarovy branky.

Po desetiminutovce, kdy se ani před jednou brankou nedělo nic extra zajímavého, přišlo rozhodnutí. Manchester špatně odkopl, Xavi zatáhl míč před šestnáctku a ideálním centrem za obranu našel Messiho. Ten měl sice těžkou pozici v záklonu, ale hlavičkou trefil přesně ke vzdálenější tyči. Hned z protiútoku mohl snížit Ronaldo, ale Valdés mu včasným vyběhnutím šanci sebral. Závěr utkání už si Barcelona zkušeně pohlídala a nepustila Ostrovany do šance.

Liga mistrů, finále:

FC Barcelona - Manchester United 2:0 (1:0)
Branky: 10. Eto´o, 70. Messi. Rozhodčí: Busacca - Arnet, Buragina (všichni Švýc.). ŽK: Piqué - C. Ronaldo, Scholes, Vidič.

Sestavy:
Barcelona: Valdes - Puyol, Yaya Touré, Piqué, Sylvinho - Busquets, Xavi, Iniesta (90.+3. Pedro Rodríguez) - Messi, Eto´o, Henry (72. S. Keita). Trenér Josep Guardiola.
Manchester United: Van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidič, Evra - Park Ji-Sung (66. Berbatov), Carrick, Anderson (46. Tévez), Giggs (75. Scholes) - C. Ronaldo, Rooney. Trenér Alex Ferguson.

Tématické zařazení:

 » Sport