Brazilská hvězda plážového volejbalu Franco trénuje v Praze - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Brazilská hvězda plážového volejbalu Franco trénuje v Praze

Ikona

20. května 2009, 17.36 | PRAHA | Brazilský plážový volejbalista Franco přicestoval se svým spoluhráčem Pittou do Prahy na krátký tréninkový kemp, přičemž si svůj pobyt v České republice prodlouží až do víkendu, kdy se představí v Opavě na mistrovství republiky. Ve středu si zatrénoval s českými hráči, pro které to byla velká čest.

 

Dvaačtyřicetiletý Franco je nejstarším hráčem na okruhu Světové série, ale stále patří do špičky. Předloni vyhrál s Cunhou turnaj World Tour. Brazilská hvězda výrazně přispěla k tomu, že se v roce 1996 stal plážový volejbal olympijským sportem. Franco zvítězil v šestnácti turnajích Světové série a čtrnáctkrát byl ve finále. Chybí mu však zlatá medaile z olympijských her. Nyní je z něj hlavně skvělý učitel a trenér mladých hráčů. Jeho současnému partnerovi Pittovi je jen dvaadvacet let.

Franco přicestoval v úterý do Prahy, kde absolvoval tréninky s českými hráči. "V Praze jsem byl už loni a je to krásné město. Přijel jsem na pozvání svých přátel. Rád jezdím na nová místa a snažím se náš sport zpopularizovat," uvedl usměvavý Franco.

Karel Líbal, tiskový mluvčí pražského klubu Bison Beach Volleyball Clubu, nastínil průběh návštěvy Franca v České republice. "Po turnaji Světové série v Římě byl ještě ve Francii, a jelikož další turnaj proběhne v polských Myslowicích, hledal místo, kde by mohl v Evropě trénovat. Trenér Michal Palinek se s Frankem zná ještě ze své hráčské kariéry, a tak mu nabídl tuhle možnost," řekl Líbal a pokračoval: "Ve čtvrtek už se brazilský pár přesouvá do Opavy, kde si o víkendu zahraje na mistrovství České republiky."

Právě Franco se za dlouhá léta postaral o to, že je plážový volejbal známý po celém světě. "Je to mladý sport, hraje se na profesionální úrovni zhruba dvaadvacet let. V Brazílii a Spojených státech je hodně populární a myslím, že i v Evropě se to zlepšuje. Já se stále snažím ho posunout na vyšší úroveň," prohlásil Franco. Ten vydělal za svou kariéru na prize money milion dolarů. "Dříve peníze nebyly tak důležité, ale postupem času jich v našem sportu bylo víc a nyní už se dá vydělat slušně. Jasně, že to není jako ve fotbale, basketbalu nebo golfu," usmál se Franco.

Ten se snaží svým mladším kolegům předávat zkušenosti. "Už nejsem nejmladší, ale zdraví mi ještě slouží a jsem rád, že můžu spolupracovat s mladými hráči," řekl Franco. Jeho o dvacet let mladší současný hráčský partner Pitta si nemohl spolupráci vynachválit. "Je to s ním zábavné. Má neuvěřitelné zkušenosti a hodně věcí se od něj můžu naučit. Užívám si každou minutu s ním," svěřil se Pitta.

Franco také pochválil české hráče Michala Bízu a Pavla Rotrekla, kteří v aktuálním pořadí Světové série drží šestou příčku a na turnaji v Myslowicích už budou nasazení. "Určitě mají velký potenciál. Jsou dobří a mají skvělé zázemí, to je důležité," uvedl Franco. Rotrekl ve středu kvůli drobným zdravotním problémům netrénoval, ale Bíza byl účastí Franka nadšený. "Že nás chválil? Tak to jsem rád. Když to říká taková hvězda, tak na tom něco bude," pronesl Bíza.

Český hráč brazilskou hvězdu obdivuje za to, co dokázala. "Vypracoval se neskutečnou pílí. Můžeme se od něj hodně naučit. Je to sice levák, ale některé prvky se pochytit dají a je hezké, že si s ním můžeme zatrénovat," dodal Bíza.

Tématické zařazení:

 » Sport