Kratochvíl obhájil zlatou medaili na ME v silovém trojboji - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Kratochvíl obhájil zlatou medaili na ME v silovém trojboji

Ikona

18. května 2009, 18.13 | BARDEJOV/TRUTNOV | Jaromír Kratochvíl z trutnovského FM Servis Powerteamu obhájil v těchto dnech své prvenství na mistrovství Evropy v powerliftingu (silovém trojboji) ve slovenském Bardejově. Další člen trutnovského týmu Petr Mrkvica zvítězil jako nováček v prvním závod série Strongman Fest v Čáslavi na Kutnohorsku.

 

Kratochvíl dominoval na evropském šampionátu v kategorii do 100 kilogramů neuvěřitelným výkonem 905 kilogramů sečteným ze tří disciplín (dřep 385, benchpress 230 a mrtvý tah 290) a ustanovil tak nový český rekord.

„Přál jsem si, aby už byl konec, protože jsem celý den kromě soupeřů zápasil ještě s chřipkou. O vítězství rozhodly až poslední pokusy, kdy jsem Angličana dokázal porazit o 25 kilo. Slyšet nakonec českou hymnu je parádní pocit,“ řekl o triumfu Kratochvíl. Medailové pozice přitom unikly dalšímu závodníkovi FM Servis Powerteamu o necelých 60 kilogramů - Martin Hurdálek s výkonem 725 kilogramů (dřep 315, benchpress 185 a mrtvý tah 225) skončil na skvělém čtvrtém místě.

Současně s mistrovstvím Evropy proběhl v Čáslavi první závod desátého ročníku divácky atraktivních silových závodů Strongman Fest 2009, na kterém soutěží profesionálové i amatéři. Právě amatérský závod přilákal v sobotu osmnáct českých a slovenských borců včetně dvou zástupců FM Servis Powerteamu. Trutnovský silák Petr Mrkvica při své premiéře zvítězil ve dvou disciplínách a to stačilo na celkové vítězství. Na druhém místě skončil favorit závodu Jiří Svozil, který si také připsal výhru ve dvou disciplínách. Další trutnovský závodník Zdeněk Pilc skončil na šestnáctém místě.

„Když jsme přijeli na náměstí, neměl jsem moc velkou radost, protože na kostkách se špatně závodí. Třeba při tlačení auta hodně kloužou boty, Vyvíjelo se to ale dobře, po třetí disciplíně jsem začal pomýšlet i na nějakou medaili a ta nakonec dopadla,“ uvedl spokojený Mrkvica.

Při čáslavských závodech diváci sledovali takové disciplíny, jako je tlačení auta na vzdálenost 20 metrů, zvedání soukolí o váze 90 kilogramů, převracení čtyřmetrákové pneumatiky, nošení kufrů o váze 270 kilo na vzdálenost 15 metrů a přehazování osmdesátikilové betonové koule přes hrazdu ve výšce 140 centimetrů. Právě při poslední disciplíně podklouzly Pilcovi nohy. Hrozivě vyhlížející situace nakonec dopadla dobře, když koule dopadla jen kousek od ruky a hlavy siláka.

Tématické zařazení:

 » Sport