Fotbalisté Slavie obhájili po vítězství 3:1 na Žižkově mistrovský titul - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Fotbalisté Slavie obhájili po vítězství 3:1 na Žižkově mistrovský titul

Ikona

18. května 2009, 23.28 | PRAHA | Fotbalisté Slavie v pondělí zvítězili v dohrávaném utkání 28. kola I. ligy na Žižkově nad domácí Viktorií 3:1 a definitivně si tím zajistili dvě kola před koncem mistrovský titul. Obhájili primát z ročníku 2007-08, mají před Spartou osmibodový náskok a už nemohou být předstiženi.

 

Utkání připomínalo v prvním poločase ze strany Slavie hru kočky s myší. Kdyby Viktoria Žižkov po první pětačtyřicetiminutovce prohrávala 0:6, tak by se nikdo nedivil. A to ještě rozhodčí Jílek do 16. minuty upřel Slavii nejméně dvě penalty, které měl nařídit za faul loktem a zákrok Bartalského. O další pokutový kop si říkala i ruka. Slávisté hráli velmi aktivně a rozhodli se bojovat před zraky reprezentačního trenéra Františka Straky o dres národního týmu, což platilo především o Pavlu Fořtovi. Už v 5. minutě otevřel skóre po centru Jaroslava Černého gólem hlavou (nebo spíše ramenem), byl v dalších dvou šancích a ve 39. minutě dával už na 0:3. Bravurně udělal kličku brankáři Bartalskému a sklidil potlesk na otevřené scéně. Druhou branku si dali Žižkovští sami, když ve 34. minutě centr Milana Černého zasunul do vlastní branky Luboš Hruška. Tesně před přestávkou Bartalský výtečně vyrazil prudkou ránu Milana Černého ze stoprocentní pozice.

Hrálo se na jednu branku a Viktoria, jíž mohlo jenom vítězství reálně udržet ve hře o záchranu, vytvořila nebezpečnou situaci před Vaniakem jenom výjimečně. Poprvé se to podařilo v 17. minutě Naumovovi, ale z jeho zpětné přihrávky střílel Vozábal vysoko nad, ve 30. minutě byl v šanci opět makedonský útočník po obloučku za obranu, ale Hubáček ho v posledním momentě odzbrojil.

Po přestávce Slavia pokračovala v ofenzívní hře, ale postupně ubírala na tempu a zdařilých finálních přihrávek ubývalo. Gólman Viktorie Peter Bartalský byl sice pod palbou, ale Žižkov postupně získával půdu pod nohama. Zápas musel být v 63. minutě asi na dvě minuty přerušen kvůli rvačce v hledišti poblíž hrazení a zasáhnout musela ochranka. Situaci však zvládla bez pomoci policie a vytlačila z ohniska bitky fanoušky Žižkova, kteří se vmísili mezi slávisty.

Tempo ze strany Slavie klesalo a Žižkovští se osmělovali. V 69. minutě nastřelil pro rychlém protiútoku střídající obránce Zengue tyč, technickou střelou zaměstnal Vaniaka Tomáš Procházka a v 74. minutě snížil Straka na 1:3. Palát hlavičkoval dlouhý centr před branku přesně na Strakovu hlavu. Slavia zbytek zápasu téměř vypustila, výjimkou byly nebezpečné střely Marka Jarolíma a Volešáka těsně vedle.

Šance Žižkova na záchranu jsou už nyní jen teoretické. Musel by nyní zvítězit v Příbrami, v posledním kole porazit i Plzeň a jeho konkurenti v existenčním boji by museli v závěrečných dvou dějstvích úplně zkolabovat.

Tématické zařazení:

 » Sport