FIA a týmy F1 nenašly kompromis ohledně rozpočtového stropu, Ferrari chce jít k soudu - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

FIA a týmy F1 nenašly kompromis ohledně rozpočtového stropu, Ferrari chce jít k soudu

Ikona

15. května 2009, 19.06 | LONDÝN | Mezinárodní automobilová federace (FIA) a Asociace týmů F1 (FOTA) nedošly na své páteční schůzce v Londýně - Heathrow k žádnému kompromisu ohledně zamýšleného rozpočtového stropu. Zprávu přinesla agentura Reuters. Prezident FIA Max Mosley informoval o tom, že stáj Ferrari, jeden z týmů, které hrozí odchodem z F1, se ve Francii chce domoci soudního příkazu, který by zastavil změny pravidel pro rok 2010.

 

FIA schválila roční rozpočtový strop pro rok 2010 ve výši 40 milionů liber, týmy F1, které na něj přistoupí, dostanou výměnou víc volnosti v technických úpravách vozů. Týmy Ferrari, Renault, Toyota, Red Bull a Toro Rosso prohlásily, že za těchto podmínek odejdou z F1, protože změna pravidel povede k "dvojúrovňové" soutěži. Konečný termín pro podání přihlášky do mistrovství světa 2010 je 29. květen.

Max Mosley prohlásil, že nevěří, týmy skutečně na konci této sezony odejdou. Jejich představitelé podle něj odcházeli ze schůzky s tím, že "své odstoupení ještě zváží". Mosley nicméně připustil, že právní kroky, které podníká stáj Ferrari, situaci komplikují. "Takové kroky ztěžují vyjednávání," řekl Mosley, který popsal dvouhodinovou schůzku jako "živé jednání". Mosley soudí, že žádost Ferrari o soudní řešení, o které se dozvěděl prostřednictvím svého právníka "nás zastaví v tom, co chceme udělat". Jednání se kvůli smrti svého otce nezúčastnil prezident Ferrari Luca di Montezemolo, stáj zastupoval její šéf Stefano Domenicali.

Pařížský soud ve čtvrti, kde sídlí Mezinárodní automobilová federace, bude případ řešit příští úterý, před Velkou cenou Monaka. Stáj Ferrari, nejstarší a nejúspěšnější tým v historii F1, se domáhá soudního příkazu, protože v případě změny pravidel nedostala příležitost uplatnit své právo veta. Mosley prohlásil, že FIA se odvolá, pokud soud rozhodne ve prospěch italské stáje.

Tématické zařazení:

 » Sport