Giro d´Italia: Závod zažije velkou premiéru, na startu se objeví Armstrong - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Giro d´Italia: Závod zažije velkou premiéru, na startu se objeví Armstrong

Ikona

8. května 2009, 11.09 | BENÁTKY | Bez českých zástupců odstartuje v sobotu v Benátkách 92. ročník cyklistického podniku Giro d'Italia, slavný závod vynechají František Raboň i nejlepší ze závodu Kolem Romandie Roman Kreuziger. Zato na startu nebude chybět poprvé legendární Američan Lance Armstrong.

 

Letošní Giro bude mít slavnostní atmosféru, protože závod slaví 100. výroční od svého vzniku. Kvůli dvěma světovým válkám byl sice přerušen, ale jinak se pokaždé závodilo. "Doufáme, že Giro bude pokračovat dalších sto let," přál si ředitel závodu Angelo Zomegnan. Zatím nejvíce se do historie jednoho z nejprestižnějších světových podniků zapsali domácí Italové Alfredo Binda a Fausto Coppi a Eddy Merckx z Belgie, kteří si pětkrát oblékli růžový trikot pro vítěze.

Dvaadevadesátý ročník Gira začne v sobotu časovku družstev v Benátkách a skončí 31. května jízdou proti chronometru v historickém centru Říma. Od roku 1989 to bude poprvé, co nebude vítěz dekorován v Miláně. Závodníci absolvují 21 etap, z nichž šest je vrchařských, a čekají je tři časovky. Celková délka závodu činí 3395,5 kilometru.

Vítězem premiérového ročníku se před sto lety stal Ital Luigi Ganna, loňský nejlepší závodník Alberto Contador ze Španělska se letos zaměřuje na úspěch v Tour de France, takže se Gira nezúčastní. Na start v Benátkách se nepostaví ani elitní čeští jezdci Roman Kreuziger a František Raboň, kteří kvůli velkému vytížení dostali od svých zaměstnavatelů volno.

Velkou pozornost bude poutat Lance Armstrong. Sedminásobný vítěz Tour de France se totiž vůbec poprvé objeví na startu Gira. Po návratu do profesionálního pelotonu ale na celkové prvenství nepomýšlí. V přípravě ho totiž zbrzdila březnová zlomenina klíční kosti, kvůli které musel na operaci. "Byl bych zklamaný, kdybych nevyhrál ani jednu etapu, ať už horskou, nebo časovku," řekl sedmatřicetiletý jezdec stáje Astana. "Zatímco na začátku roku bylo mým cílem bojovat o celkové vítězství, po tom pádu už si tím nejsem jistý," dodal Armstrong.

Slavný Američan by rád dopomohl k úspěchu týmovému kolegovi Levimu Leipheimerovi. Mezi další favority letošního ročníku patří Ivan Basso, Marzio Bruseghin, Danilo Di Luca, Denis Menšov, Carlos Sastre nebo Gilberto Simoni.

Tématické zařazení:

 » Sport