Liberečtí Bílí Tygři snížili rozpočet o padesát milionů korun - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Liberečtí Bílí Tygři snížili rozpočet o padesát milionů korun

Ikona

5. května 2009, 18.53 | LIBEREC | Hokejový klub Bílí Tygři Liberec byl nucen zredukovat rozpočet pro nadcházející extraligovou sezonu. Suma rozpočtu by se podle vyjádření tiskového mluvčího klubu Jana Rachoty měla snížit zhruba o 50 milionů korun. "Díky ekonomickému vývoji jsme byli nuceni snížit rozpočet oproti minulým 156 milionům přibližně o 50 milionů korun.

 

Pokles je to značný, ale odpovídají tomu naše současné kroky ohledně tvorby kádru," sdělil v úterý agentuře Mediafax tiskový mluvčí Bílých Tygrů Liberec Jan Rachota.

Liberecký tým opustilo po sezoně několik hráčů, mj. brankář Hnilička, obránci Jiruš, Modrý a Žabka, nebo útočníci Pletka a Šachl. "Po sezóně jsme se rozhodli vstoupit do etapy tvorby nového týmu. Vedla nás k tomu nepovedená sezóna, generační skladba týmu, ale i ekonomická situace, která ovlivňuje uzavírání nových kontraktů v Čechách i Evropě," upřesnil generální manažer klubu Ctibor Jech na oficiálních internetových stránkách klubu.

Finanční problémy Severočechů ovšem generální manažer klubu Ctibor Jech rázně odmítá. "Klub je zabezpečen velmi dobře, nebudeme se však tvářit, že se nás ekonomická krize nedotkla. Na její důsledky musíme reagovat právě proto, aby klub fungoval finančně bezproblémově jako doposud. Jednoduše řečeno, můžeme si dovolit pouze to, na co máme. Nemůžeme jít do takových kontraktů, o kterých víme, že je neufinancujeme. Navíc jsme se přesvědčili, že výše kontraktu nemusí zdaleka odpovídat výkonnosti hráče. Před sezónou 2008/2009 jsme si mysleli, že máme nejkvalitnější liberecký tým v historii, ale výsledek se nedostavil a nebyli jsme úspěšní," doplnil Ctibor Jech.

Liberečtí se i přes nevydařený extraligový ročník mohli během celé sezony spoléhat na velkou podporu svých fanoušků. Příznivci Bílých Tygrů navštěvovali domácí zápasy v hojném počtu. Průměrné návštěvy domácích utkání se přehouply v průměru přes šest tisíc na zápas. "Oproti NHL, kde vstupné tvoří čtyři pětiny rozpočtu, je v Čechách částka za vstupné výrazně nižší. Máme velkou radost z toho, že se průměrná návštěvnost dokázala již druhý rok po sobě přehoupnout přes šest tisíc na zápas. I díky tomu činí příjmy ze vstupného deset až dvanáct procent rozpočtu," řekl Jan Rachota.

I přes snížení rozpočtu chtějí Liberečtí poskytovat služby pro fanoušky i nadále v maximální možné míře. Snaha se Severočechům už několik let vyplácí, například na prodeji klubových suvenýrů. "Snažíme se každým rokem rozšiřovat nabídku fanouškovských předmětů. O tom, že předměty mají úspěch, jsme se přesvědčili v uplynulé sezoně, kdy jsme zaregistrovali, i přes předčasný konec v play-off, nejvyšší prodej. Do rozpočtu přispívá fanshop asi 10%, zisky fanshopu se ale nedají vyjádřit pouze penězi. Je to ve velké míře rovněž záležitost značky, tedy klubismu. I proto si oproti jiným klubům držíme ochrannou známku a neprodali jsme i přes nabídky exkluzivní licenci na výrobu fanouškovských předmětů," prohlásil tiskový mluvčí Bílých Tygrů Liberec Jan Rachota.

Tématické zařazení:

 » Sport