Legendární hokejista Suchý bude uveden do Síně slávy IIHF - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Legendární hokejista Suchý bude uveden do Síně slávy IIHF

Ikona

4. května 2009, 15.41 | BERN | Legendární český hokejový obránce Jan Suchý bude v úterý večer uveden do Síně slavy Mezinárodní hokejové federace. Suchý je v pořadí již šestnáctým českým hokejistou, kterému se této pocty dostane. Hokejová Síň slávy se fyzicky nachází v Torontu, o své nové členy se obvykle rozrůstá při mistrovstvích světa v ledním hokeji.

 

Společně s obráncem Janem Suchým budou v květnu do Síně slávy uvedeni slavný ruský bek Alexej Kasatonov a slovinský útočník Rudi Hiti. V kategorii zakladatelů se ocenění dočká Američan Walter L. Bush junior, mezi rozhodčími pak Laszlo Schell z Maďarska. Ceremoniál proběhne v Bernu.

Jan Suchý se narodil 10. října 1944 a s hokejem začínal v Havlíčkově Brodě. Podstatnou část své hokejové kariéry strávil v Dukle Jihlava, kam v roce 1963 narukoval na vojnu. S jihlavským klubem získal celkem sedm mistrovských titulů. V roce 1979 přestoupil do rakouského klubu WAC Stadtlau Vídeň, poté působil i v německých klubech Landsberg a Kaufbeuren.

Suchý byl známý především pro své ofenzívní schopnosti, v sezoně 1968/69 dokázal jako jediný obránce vyhrát kanadské bodování československé ligy, když nastřílel 30 branek a přidal 26 asistencí. Velkých úspěchů dosáhl Jan Suchý i v reprezentaci, na olympijských hrách v Grenoblu v roce 1968 vybojoval s československou reprezentací stříbrné medaile.

Ve své sbírce má Suchý i čtyři stříbrné a dvě bronzové medaile z mistrovství světa. Celkem ve své kariéře nastřílel 206 branek (162 v lize, 44 v reprezentaci), což je dosud nepřekonaný rekord mezi obránci. Suchý je rovněž vítězem prvních dvou ročníků ankety Zlatá hokejka (1969, 1970), dvakrát byl vyhlášen nejlepším obráncem MS (1969, 1971) a čtyřikrát byl nominován do All-Star sestavy šampionátu.

Kariéra Jana Suchého však měla i stinné stránky. V roce 1971 řídil auto, které havarovalo. Při nehodě zemřel jeden člověk, Suchý byl kvůli přítomnosti alkoholu v krvi odsouzen k několikaměsíčnímu trestu. Po návratu z vězení si udržoval skvělou formu, vedení tehdejší tělovýchovy však jeho start na mistrovství světa v roce 1972 v Praze zamítlo. Na tomto turnaji vybojovalo Československo zlaté medaile.

Čeští hráči v Síni slávy IIHF:
Vlastimil Bubník, Jaroslav Drobný, Václav Nedomanský, Vladimír Zábrodský (všichni od roku 1997);
Karel Gut, Jiří Holeček (1998)
Jiří Holík, Oldřich Machač, František Pospíšil (1999)
Vladimír Martinec (2001)
Ivan Hlinka (2002)
Josef Maleček (2003)
František Tikal (2004)
Vladimír Bouzek, Josef Černý (2007)

Tématické zařazení:

 » Sport