Tour de France: Nejslavnější cyklistický závod startuje v sobotu - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Tour de France: Nejslavnější cyklistický závod startuje v sobotu

Ikona

4. července 2009, 08.09 | MONAKO | Se sedminásobným vítězem, Američanem Lancem Armstrongem odstartuje v sobotu 96. ročník nejslavnějšího cyklistického závodu Tour de France. Jezdce čeká v Monaku časovka jednotlivců na 15 kilometrů. Armstrong vyhrál Tour sedmkrát v řadě v letech 1999 až 2005 a jeho návrat vzbuzuje velké očekávání.

 

V dresu týmu Astana je však lídrem Alberto Contador, který je odborníky považován za největšího favorita. Vloni své prvenství obhajovat nemohl, protože Astana byla spojována s dopingovými skandály a její start nebyl žádoucí. Z výhry se tak radoval jeho krajan Carlos Sastre.

Jediným českým zástupcem v letošním ročníku bude Roman Kreuziger, který pojede v barvách italské stáje Liquigas. Před rokem skončil na celkové 12. pozici, v klasifikaci jezdců do 25 let obsadil konečnou druhou příčku. Třiadvacetiletý cyklista se netají přáním skončit v celkovém hodnocení závodu do desátého místa a vyhrát alespoň jednu etapu.

Letošní Tour de France zahrnuje 21 etap, které dohromady měří 3446 kilometrů. Cyklisty čekají dvě časovky jednotlivců, nejdelší etapu absolvují 10. července, kdy vyrazí z Barcelony na 224 kilometrů dlouhou trasu do Andorre Arcalis. Během závodu budou mít dva volné dny, poprvé si odpočinou 13. července, poslední přestávku k nabrání sil budou mít 20. července. Cíl je 26. července tradičně v Paříži na Champs-Élysées.

Tématické zařazení:

 » Sport