Kondoři - statistické okénko - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Kondoři - statistické okénko

Ikona

6. března 2009, 14.54 | Liberec | Nejvyšší tuzemská basketbalová soutěž – Mattoni NBL se po 33.kole přehoupla do své poslední čtvrtiny, a tak se vyskytl prostor na průběžné bilancování. Z pohledu libereckého zástupce – Kondorů – se letošní ročník jeví velmi zajímavě a pro místní příznivce slibuje do finiše základní části atraktivní nabídku utkání.

 

Kondoři se drží na skvělé páté příčce (k úplné tabulce zbývá dohrávka 32.kola USK Praha – BK Prostějov, ta ale na postavení libereckých nic nemůže změnit) s bilancí 14 výher a 16 porážek. Na čtvrté místo ztrácejí pouhý bod (Prostějov má však výše zmíněný zápas k dobru), ale v těsném závěsu jsou od šesté do deváté pozice srovnány 4 týmy se ztrátou pouhých 2-3 bodů. Tato vyrovnanost letošního ročníku je předzvěstí lítých bojů až do posledního kola, přičemž Kondory čeká z posledních 10 klání sedm v domácím prostředí!

Statistickým pohledem zjistíme mnoho zajímavostí nejen o týmových číslech, ale také o individuálním prosazování jednotlivých libereckých hráčů.

Velmi ceněným kritériem je počet vstřelených bodů – v této statistice je lídrem celé soutěže liberecký křídelník Maurice Hampton s průměrem 20,7 bodu na zápas. Druhý za ním je s výrazným odstupem ostravský Arnold (18,1). Dalším Kondorem v žebříčku je čtrnáctý Boris Meno (14,4).
V doskočených míčích je nejvýše postavený liberecký zástupce Boris Meno na pátém místě (7,9 doskoku / zápas). Na patnácté pozici je další pivot z Liberce Robert Landa (5,7). Statistice vévodí ex-prostějovský Pruitt (9,8). V samostatných útočných doskocích je pak Meno na 3.příčce (2,47).
V úspěšnosti tříbodových pokusů mají Kondoři hned tři zástupce v první patnáctce hráčů. Lídrem je prostějovský Falls (47,8%). Druhým místem se velmi překvapivě pyšní podkošový hráč, a je to právě liberecký Martin Marek (47,3%). Na 10.místě se nachází Maurice Hampton (41,3%) a na 14. Jiří Černošek (40,0%).
Asistence jsou další vysoce ceněnou statistikou. Tento ukazatel má letos jasného lídra v novojičínském Ubillovi (6,3 asistence / zápas). Kondoři mají svého zástupce na osmém místě – rozehrávač Tomáš Tóth (4,1).
Rating neboli užitečnost je bilance plusových a minusových bodů, kde se odráží procento střelby, body, množství doskoků, asistencí, získaných či ztracených míčů, bloků a osobních chyb. Je to nejkomplexnější statistický ukazatel přínosu pro tým a většinou v něm vévodí podkošoví hráči, neboť díky svým fyzickým parametrům doskočí nejvíce míčů – v tom je jejich výhoda proti křidelníkům a rozehrávačům. Statistiku vede novojičínský Walker (22,2 / zápas). Do první desítky, kde je devět pivotů, se vklínili dva Kondoři – šestý Hampton (19,2), jakožto výjimka potvrzující pravidlo, a desátý Meno (17,7).

Ve srovnání družstev se liberecký celek pohybuje vesměs ve středu tabulky. Několik ukazatelů však stojí za zvýšenou pozornost:
- Rating - Kondoři drží 4. místo s hodnotou 85,8 těsně za překvapivě třetími Poděbrady (85,9)
- Dvoubodová střelba – Liberec okupuje až předposlední místo (51,4 %)
- Útočný doskok – velká zbraň a známka bojovnosti a úsilí - Kondoři vedou tabulku s hodnotou 10,4 útočného doskoku na zápas

Tématické zařazení:

 » Sport