Zlatá juniorka na radnici - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Zlatá juniorka na radnici

Ikona

9. února 2009, 20.53 | Jablonec nad Nisou | Štafeta juniorek získala na biatlonovém šampionátu titul mistryň světa. České biatlonistky vyhrály na juniorském MS závod štafet. Tak a podobně zněly titulky zpráv bezprostředně po vítězství juniorského dívčího tria v závodě na 3 x 6 km v kanadském Canmore na přelomu ledna a února. Jednou z trojice byla i Gabriela Soukalová z Jablonce nad Nisou.

 

A právě Gabrielu přijme dnes odpoledne v 15 hodin ve své pracovně jablonecký starosta Petr Tulpa. Dívka přijde v doprovodu své matky a trenérky Gabriely Soukalové, působící už od školního roku 1987/88 na zdejším Sportovním gymnáziu Dr. Randy. Dalším členem doprovodu bude i ak.soch. Jiří Dostál, ředitel SUPŠ a VOŠ, kde zlatá biatlonistka studuje.
„Bylo to velké překvapení pro nás tři, ale hlavně pro našeho trenéra. Do Kanady jsme jely s tím, že bychom chtěly být páté a nakonec jsme získaly zlato,“ řekla Gábina, která ukázala i zlatou medaili. Jako profesionálka - výtvarnice také zhodnotila podobu medaile a prohlásila, že v Jablonci by její spolužáci z oboru medailér zvládli jemnější práci. „Ale pro mě má význam hlavně jako sportovní výhra.“
Štíhlá devatenáctiletá studentka oboru grafiky je úspěšná nejen na poli sportovním, ale i ve zvoleném výtvarném oboru. „Firma Jablotron si u nás zadala výtvarný návrh karet – jmenovek pro zaměstnance a nakonec si v soutěži vybrala právě ten od Gáby,“ konstatoval ředitel školy Jiří Dostál a dodal, že Gábinu teď čeká hromada práce. „Je v maturitním ročníku a jako praktická část má za úkol vytvořit veškeré firemní tiskoviny včetně pozvánek. A pak běžné předměty– čeština, cizí jazyk, dějiny umění...“
Gábina však během celého studia nepotřebovala individuální program, jen si pochvalovala, že ji škola vycházela během jejich absencí zapříčiněných závody velmi vstříc. Druhým faktorem, který ji pomohl studovat bez „individuálu“, byla trenérka v osobě její matky, zkušené biatlonistky a trenérky Sportovního gymnázia Dr. Randy v Jablonci nad Nisou. Spolu trénují po večerech a dvoufázově o víkendech. „Není to jednoduché, ale zvládly jsme to,“ usmívala se Gábriela Soukalová st.
Během neformálního rozhovoru předá starosta nadějné sportovkyni kromě květin drobné dárky a výpravnou publikaci vydanou k 75. výročí otevření jablonecké radnice i soupravu bižuterie.

Tématické zařazení:

 » Sport