Ring volný pro nejlepší sportovce Spastic Handicap - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Ring volný pro nejlepší sportovce Spastic Handicap

Ikona

12. prosince 2008, 17.39 | Svinčice | Česká federace Spastic Handicap hodnotila své nejlepší sportovce, trenéry, cvičitele a osobnosti za rok 2008. Titul Nejlepší sportovec SH roku 2008 získal šestadvacetiletý lukostřelec David Drahonínský (Sportovní Club OA Janské lázně), člen užšího reprezentačního kádru lukostřelby Spastic Handicap.

 

Za jeho oceněním je zlatá medaile z Pekingu v soutěži ARW1 – kladkový luk, nástřelem 665 bodů. Tento výsledek znamená současně nový paralympijský rekord.
Příčku druhého nejlepšího sportovce SH v roce 2008 obsadil devětadvacetiletý cyklista Jiří Bouška, člen Tělovýchovné jednoty zdravotně postižených Nola Teplice. Je členem A kádru reprezentace SH a na Paralympijských hrách v Pekingu získal stříbrnou medaili v dráhové disciplíně časovka s pevným startem  na 1 km. Byl rovněž členem bronzového družstva České republiky v team sprintu. Ve stíhacím závodě jednotlivců na dráze a v silniční časovce jednotlivců mu bronzové medaile unikly jen o vlásek a v obou disciplínách skončil jako čtvrtý. Jeho úspěšný start završilo celkově páté místo ze silničního závodu. Jiří Bouška je dvojnásobným Mistrem České republiky pro rok 2008 v silničním závodě a časovce jednotlivců.

O třetí až páté místo se podělili tři špičkoví sportovci:
Dvaadvacetiletá atletka Eva Berná z TJ ZP Nola Teplice je členkou užšího A kádru reprezentace mládeže SH. Na Paralympijských hrách v Pekingu získala třetí místo ve vrhu koulí výkonem 10.84 m. Je dvojnásobnou Mistryní České republiky ve vrhu koulí a hodu oštěpem a vicemistryní v hodu diskem pro rok 2008.


Sedmatřicetiletý atlet Roman Musil startuje za TJ ZP Nola Teplice a je členem užšího A kádru reprezentace SH. Na paralympiádě v Pekingu získal bronzovou medaili v hodu diskem výkonem 27,11 m. V hodu oštěpem vybojoval 4. místo výkonem 25,05 m a ve vrhu koulí obsadil 7. místo. Roman je dvojnásobným Mistrem České republiky ve vrhu koulí a hodu oštěpem a vicemistrem pro rok 2008 v hodu diskem.


Jednadvacetiletá cyklistka Markéta Macková reprezentuje Sportovní Club Jedličkova Ústavu Praha. Je členkou B kádru reprezentace České republiky SH. Na letošní paralympiádě v Pekingu získala v časovce jednotlivců ve sloučeném závodě mužů a žen z divizí 1 a 2 bronzovou medaili. V silničním závodě obsadila deváté místo.


V dalších kategoriích bylo bez pořadí oceněno 12 nejlepších sportovců TJ a SK do 23 let. Družstvem roku 2008 se stalo reprezentační družstvo boccii – BC4, které tvoří již zmínění Procházka s Kratinou. V kategorii Atletická liga Victoria Tip získalo vítězné družstvo TJ Halma Zbůch titul Mistr ČR. Nejlepším družstvem závěsného kuželníku byli zvoleni Tygři z Košumberka. Manažerem roku 2008 se stal Petr Gottlieb z Handicap Sport Club Velké Meziříčí, vyhlášenými cvičiteli: Monika Šlitrová (TJ Dětské středisko Březejec), Vladimír Nosek (TJ Spastic Sport Praha) a Petr Vrátil (SC Jedličkova )stavu Praha). Vyhlášenými trenéry byli zvoleni Vladimír Brada (Trenér reprezentace lukostřelby), Václav Janouch (trenér reprezentace atletiky SH) a Jiří Šimánek (trenér reprezentace bocii SH).
Do síně slávy byl v roce 2008 slavnostně uveden Aleš Švehlík, dvaačtyřicetiletý atlet TJ ZP Nola Teplice, mnohonásobný mistr ČR a držitel řady běžeckých národních rekordů (400, 800, 1500 a 5000 m). Ve druhé polovině 90. let byl dva roky držitelem světového rekordu v běhu na 5 000 m, účastník paralympijských her v Sydney 2000 (bronzová za běh na 5 000 m) a v Athénách 2004.
Výroční cenu České federace Spastic Handicap za mimořádnou podporu spasticky postižených sportovců si odnesl Petr Pípal. Titulem Amiccissimus Spastic Handicap za trvalou podporu spasticky postižených sportovců byl ověnčen Ing. Petr Fiala.
Zvláštní pozorností a potleskem byl odměněn hlavní fyzioterapeut Českého paralympijského týmu v Pekingu Jaromír Liška, který za svoje letité odborné fyzioterapeutické služby získal Cenu Zbyňka Novotného.
V pořadí patnácté setkání vrcholových spasticky handicapovaných sportovců se konalo v hotelu Ring ve Svinčicích na Mostecku, jehož majitelé dlouhodobě spolupracují s Federací Spastic Handicap. Ta provozuje svoji činnost již sedmnáctým rokem a v současnosti sdružuje 5 134 členů sportujících ve 12 spádových sportovních klubech a tělovýchovných jednotách po celé České republice. Rok 2008  byl pro většinu z nich prostoupen duchem XIII. Letních paralympijských her v čínském hlavním městě Pekingu.

Text: Eva Stieberová
Foto: Jiří Severský
       

Tématické zařazení:

 » Sport