Prezidentem Ukrajiny zvolen Janukovyč - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

Politika

Prezidentem Ukrajiny zvolen Janukovyč

Ikona

7. února 2010, 22.38 | KYJEV | Prezidentem Ukrajiny byl s největší pravděpodobností zvolen Viktor Janukovyč, kandidát proruské Strany Regionů. Vyplývá to z většiny průzkumů uspořádaných po odchodu hlasujících z volebních místností, informuje v neděli agentura Reuters. Podle tzv. národního průzkumu Jynukovyč porazil svou soupeřku, současnou ukrajinskou premiérku Juliji Tymošenkovou rozdílem 3,2 procenta odevzdaných hlasů.

 

Jiný "povolební" průzkum uspořádaný společností ICTV uvádí, že Janukovyč získal 49,8 procenta hlasů a Tymošenková 45,2 procenta hlasů.

Agentura ITAR-TASS odvolávající se na výsledky "povolebního" průzkumu uspořádaného společností Research and Branding Group uvedla, že Janukovyč zvítězil o šest procent.

Podle rádia Echo Moskvy odvolávajícího se na další průzkum Janukovyč zvítězil nad Tymošenkovou o 4,2 procenta.

Ukrajinská premiérka ale v první reakci uvedla, že výsledky všech průzkumů jsou "zkreslené statistickou chybou, proto je předčasné říkat, kdo ve volbách zvítězil".

Podle šéfa jejího volebního štábu, prvního místopředsedy vlády Oleksandra Turčynova, "lze závěry o vítězství a porážce dělat pouze z oficiálních, definitivních výsledků zveřejněných Ústřední volební komisí".

Podle sdělení ukrajinské volební komise se účast v druhém kole prezidentských voleb před uzavřením volebních místností v 19:00 SEČ pohybovala kolem 49,9 procenta oprávněných voličů.

Tématické zařazení:

 » Politika