Paroubek: Druhý Janotův balíček obsahuje řadu skandálních věcí - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Paroubek: Druhý Janotův balíček obsahuje řadu skandálních věcí

Ikona

25. ledna 2010, 16.22 | PRAHA | Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí uvedl, že takzvaný druhý balíček ministra financí Eduarda Janoty obsahuje velké množství překvapivých až skandálních věcí. Většina nových návrhů poškozuje lidi, pro sociální demokracii je proto nepřijatelná, poznamenal Paroubek.
"Nové Janotovy návrhy jsou z velké části pro sociální demokracii nepřijatelné.

 

Nenapravují totiž důsledky Topolánkových reforem, neřeší deficit státního rozpočtu, nepomáhají nastartovat ekonomický růst," uvedl v pondělí předseda ČSSD.

"Ten takzvaný druhý Janotův balíček obsahuje řadu překvapivých až skandálních věcí, vypadá to, že úředníci na ministerstvu financí již počítají s privatizací důchodového systému, už se tam s těmi prostředky volně počítá. To ale ČSSD nepřipustí," řekl Paroubek s tím, že cílem ministra Janoty je zafixovat výhody, které dostala od Mirka Topolánka (ODS) pouze úzká skupina vyvolených. "Ekonomická krize nesmí sloužit jako záminka ke zničení sociálního státu, ke snížení životní úrovně seniorů a mladých rodin s dětmi," dodal šéf sociálních demokratů.

Janotovy plány podle Paroubka poškozují lidi a je zřejmé, že se ministr ztotožňuje s programy TOP 09 a ODS. ČSSD nemůže souhlasit například s rušením daňových výjimek, zastavením valorizace důchodů či s výší sazby daně z přijmu fyzických osob. Naopak přijatelné je pro ni centrální zadávání zakázek a snižování byrokracie.

"Absurdní nám přijde především plánovaná 25 % druhá sazba pro vyšší příjmové skupiny. My chceme alespoň 38 % daň z příjmu pro ty, kteří vydělávají více než 100 tisíc korun měsíčně. Touto hranicí se přiblížíme vyspělým státům v Evropské unii, kde je rozmezí této daně mezi 40 až 61 %. Nesouhlasíme ani s rušením daňových výjimek například u daňového osvobození úroků z vkladů na stavební spoření či výsluh vojáků a policistů," vypočetl Paroubek a dodal, že naprosto nepřijatelné je pro ČSSD rušení daňové výjimky u veřejných neziskových nemocnic.

ČSSD se postaví také proti zastavení valorizace důchodů a navrhne 13. důchod, který by měl situaci českých důchodců alespoň trochu vylepšit. Přes sociální demokraty neprojde ani snížení platů státních zaměstnanců.

"Naopak takové centrální zadávání státních zakázek se ztotožňuje s tím, co prosazujeme my. Minimalizace a odstranění korupce zprůhledněním veřejných zakázek ušetří možná až desítky miliard korun ročně. Myslíme si také, že je splnitelné snížení byrokracie snížením běžných výdajů ministerstev o 3 % a zrušením nepotřebných úřadů," uvedl předseda sociální demokracie.

Ekonomický expert ČSSD Jan Mládek poznamenal, že v současné době není možné sloučit DPH tak, aby dosahovala k hranici 20 %: "S tím koketují na ministerstvu financí. Já si dovedu představit, že někdy v daleké budoucnosti možná bude jednotná sazba DPH, ale zvyšovat ji v době krize je asociální."

Podle Mládka je špatným řešením i zavedení silniční daně pro fyzické osoby – nepodnikatele. "Tím se tu zavede byrokracie pro lidi, kteří s ní ještě nepřišli do styku dříve. Já znám Eduarda Janotu z našeho společného působení jako náměstků na ministerstvu financí a pamatuji si ho jako vynikajícího technokrata. Teď, když sleduji jeho počínání, uvažuji o tom, že mu v antikvariátu koupím knihu Jak chutná moc," uzavřel Mládek.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika