Paroubek varuje před návratem hospodářské krize - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Paroubek varuje před návratem hospodářské krize

Ikona

21. ledna 2010, 15.07 | PRAHA | Potírání korupce, podpora ekoprojektů, podpora komunální výstavby bytů, zvýšení daňové zátěže na tabák a alkohol jsou jen některá ze seznamu opatření, kterými chce ČSSD bojovat proti současné ekonomické krizi. Na čtvrteční mezinárodní ekonomické konferenci představil opatření šéf ČSSD Jiří Paroubek.

 

Hospodářská krize se podle Paroubka nevymýtí, protože jde o cyklický jev, ovšem stát na ni musí být připraven a rychle reagovat. V této souvislosti ostře zkritizoval bývalého premiéra Mirka Topolánka (ODS) za podcenění situace a totální nepřipravenost. "Honosil se tím, že ČR je nepotopitelným ostrůvkem stability, nezasažitelným tsunami světové krize. Chtěl dávat trestní oznámení na sociální demokracii za šíření poplašné zprávy o reálné hrozbě pro naši ekonomiku, chtěl vetovat protikrizová opatření Evropské unie," řekl Paroubek. Důsledkem nepřipravenosti ČR na krizi byl schodek státního rozpočtu za rok 2009 ve výši přes sedm procent HDP, absolutně přes 220 miliard korun.

Paroubek v projevu přiznal, že proaktivní fiskální politika USA a evropských zemí v rámci boje proti finanční krizi vyústila ve vysoké deficity veřejných rozpočtů. "Je ale jasné, že nebýt této stimulace, nehovořili bychom zde dnes relativně klidně. Namísto toho bychom byli zmítáni sociálními nepokoji, armáda nezaměstnaných by se možná přelévala z města do města a na krizi z let třicátých bychom mohli vzpomínat jako na lehčí nachlazení ve srovnání s dnešním zápalem plic," řekl.

Ekonomičtí analytici se podle něj sice předhánějí v tvrzení, že krize pominula a svět se odrazil od pomyslného dna, ale otázkou je, zda mají pravdu. "Svět čeká na dobré zprávy, ovšem kéž by to byla pravda. Rychlý ústup od proaktivní protikrizové politiky ve prospěch boje proti vysokým deficitům by mohl zapříčinit návrat krize," řekl Paroubek. Varuje před škrty výdajů rozpočtů na maximum, omezením sociálních dávek a dalšími úspornými opatřeními, krize se vrátí. "V řadě ekonomik totiž existuje u významných bank a firem stále velké množství dosud nepřiznaných, pochybných aktiv. Banky zdaleka nevyčistily své chlévy," tvrdí Paroubek.

Podle jeho názoru je nezbytné přistoupit k regulaci finančního trhu a institucí, tak, aby se nastavila jasná pravidla. Stát by měl hrát výrazně aktivní roli. Formou spoření finančního sektoru by se měl podle jeho slov vytvořit polštář pro propuknutí případné krize. S tím souvisí i boj proti finančním únikům a korupci.

Zásadní opatření sociální demokracie v boji proti ekonomické krizi je podpora zaměstnanosti, nové investice a stabilizace veřejných rozpočtů. Právě stabilizace veřejných výdajů a snížení schodku státního rozpočtu se podle socialistů neobejdou bez zvýšení daní. Posílila by se daňová progrese. Roční výdělky nad 1,2 milionu korun by se danily sazbou 38 procent, příjmy firem by se opět danily 21 procenty místo současných 19 procent.

Tématické zařazení:

 » Politika