Jiří Paroubek: Boj proti nezaměstnanosti je prioritou ČSSD - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Jiří Paroubek: Boj proti nezaměstnanosti je prioritou ČSSD

Ikona

19. ledna 2010, 14.08 | DĚČÍN | Předseda ČSSD a poslanec za Ústecký kraj Jiří Paroubek dnes na děčínského úřadu práce uvedl, že smyslem podpory zaměstnanosti ze strany politiky státu by mělo být udržení nově zaměstnaného na trhu práce a motivační prvky k zamezení návratu do sociálního systému. Reagoval tak kromě jiného i na vysoké počty nezaměstnaných v kraji, kdy v Děčíně jde s 15 % o druhý nejpostiženější okres v Ústeckém kraji.

 

„Lze očekávat, že bez rychlé vládní pomoci bude nezaměstnanost po celý rok 2011 minimálně dvojciferná. A zvláště v Ústeckém kraji, kde míra nezaměstnanosti vzrostla na konci loňského roku meziměsíčně o 0,7 procentního bodu na 13,6 procenta. Nezaměstnanost v regionu je bohužel stále nejvyšší mezi všemi kraji v zemi, podobně vysoká byla naposledy zhruba před třemi lety,“ připomněl dnes na děčínském úřadu práce předseda ČSSD. Boj proti nezaměstnanosti je dlouhodobým a trvalým cílem sociální demokracie, která si ale uvědomuje, že světová hospodářská a finanční krize tento problém ještě více vyhrocuje.

Pokud podle jeho slov ČSSD vyhraje květnové volby, udělá vše pro to, aby počet lidí bez práce snížila. „Daňovým zvýhodněním hodláme vytvořit sto tisíc nových pracovních míst, především v roce 2011. Budeme pečlivě analyzovat a hledat obory, kde vložené prostředky zaměstnají nejvíce lidí. Možnou cestou je financování oprav všeho druhu, zateplování veřejných budov, výstavba menších vodohospodářských děl než velké a nákladné projekty,“ uvedl Jiří Paroubek.
Prioritou bude podle slov předsedy ústecké krajské ČSSD a radního Ústeckého kraje Petra Bendy zcela určitě rozvoj vzdělání a vědy, neboť jsou nutné pro dlouhodobý hospodářský úspěch České republiky a přechod na tzv. vzdělanostní ekonomiku. V době krize podle něj hledají obtížně práci absolventi škol a mladiství, kteří nemají výrazné pracovní zkušenosti.
„Sociální demokracie nemůže slíbit ani neslibuje zázraky, vždyť jednoduché řešení současné hospodářské krize neexistuje. Co však slíbit můžeme a slibujeme, je snaha o řešení problémů, o hledání cest k obnovení hospodářského růstu a zejména snaha vrátit nezaměstnanost pod úroveň 6 procent do konce volebního období,“ dodal Petr Benda.

Tématické zařazení:

 » Politika