O boji s korupcí by měli mluvit jen důvěryhodní lidé, vzkázal Paroubek Topolánkovi - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

O boji s korupcí by měli mluvit jen důvěryhodní lidé, vzkázal Paroubek Topolánkovi

Ikona

18. ledna 2010, 17.21 | PRAHA | Sociální demokracie podpoří vládní protikorupční balíček, sdělil v pondělí předseda ČSSD Jiří Paroubek. Zároveň vzkázal svému největšímu politickému rivalovi, šéfovi ODS Mirku Topolánkovi, že o boji s korupcí by měli mluvit jen lidé, kteří budí důvěru. "Když chce někdo bojovat s korupcí, musí být sám důvěryhodný.

 

Mirek Topolánek mluví o tom, že je boj proti korupci jednou z hlavních priorit ODS, ale z protikorupční strategie, kterou v roce 2006 schválila jeho vláda, není kromě protikorupční linky na ministerstvu vnitra nic splněno," uvedl Paroubek.

ODS je podle jeho slov vnímána jako synonymum korupce. "Mohu jmenovat Toskánsko, kauzy poslanců Wolfa a Moravy, Viamont, mistrovství světa v lyžování nebo projekt Opencard, který je jedním z největších a nejjasnějších tunelů," vypočetl Paroubek a dodal, že občanské demokracii na důvěryhodnosti nepřidá ani mafiánská přezdívka jejího člena a bývalého ministra vnitra Ivana Langera.

Předseda sociální demokracie se krátce zmínil o možnosti vytvoření velké koalice s ODS. "Velká koalice připadá v úvahu jen akademicky, možná je tedy jen v krajním případě. A já si myslím, že k tomu nedojde," řekl s tím, že právě ODS stojí za obrovským schodkem země. "My na blížící se mezinárodní konferenci představíme naše řešení krize. Debat se zúčastní například sociální demokraté z Německa a Slovenska," dodal.

Paroubkova slova o protikorupční politice potvrdil také stínový ministr vnitra ČSSD František Bublan: "Věrohodnost je samozřejmě velice důležitá. A to nejen věrohodnost politiků, ale také policie a nejvyššího státního zástupce. Do boje musí jít celá státní správa i celá společnost. Proti korupčním praktikám v České republice musí být podniknut plošný, možná až kobercový nálet."

Bublan dále řekl, že sociální demokracie vládní protikorupční balíček podpoří, i když se všechny jeho oblasti pravděpodobně nestihnou projednat do nadcházejících voleb. "To, co se nestihne v tomto období, schválíme po našem vítězství ve volbách. ČSSD podporuje korunního svědka, pozitivní vztah máme i k protikorupčnímu agentovi," řekl Bublan.

Ten také dodal, že si dovede v boji proti korupci představit například ustanovení specializovaného senátu, posílení role Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nebo zvýšený důraz na protikorupční vzdělávání.

"Ve sněmovně je k projednání zákon proti lobbingu a zrušení akcií na doručitele. Doufám, že ODS naše návrhy podpoří, když chce proti korupci bojovat," uzavřel František Bublan.

Tématické zařazení:

 » Politika