Němec je zpět. U zakázky za stamiliony - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Němec je zpět. U zakázky za stamiliony

Ikona

18. ledna 2010, 09.46 | PRAHA | Pavel Němec, bývalý ministr, proslulý ohromnými účty za telefon, se potichu vrací na scénu. A rovnou se objevuje poblíž lukrativní, stamilionové zakázky na systém domácího vězení, který se chystá vybrat ministerstvo spravedlnosti, píší v pondělním vydání Hospodářské noviny. Němcova advokátní kancelář radí ministerstvu s přípravou tendru.

 

Je to pozoruhodné proto, že někdejší předseda Unie svobody si – pokud jde o hospodaření – udělal na ministerstvu hodně špatnou pověst. Kvůli velkoryse namlouvaným zakázkám na opravy soudů neměla justice po Němcově odchodu skoro žádné peníze, uvádí deník.

Se zakázkou, díky níž budou domácí vězně od příštího roku hlídat elektronické náramky, ministerstvu pomáhá advokátní kancelář Dáňa a partneři, soudní znalec a také najatá poradenská firma. Němcovu firmu prý úřad využívá jednoduše jako jakéhosi oponenta, jestli je zadávací dokumentace k důležitému tendru v pořádku. „Nelze říci, že by ministerstvo vyzdvihovalo doporučení toho či onoho externího subjektu oproti jinému,“ řekla Hospodářským novinám mluvčí Jitka Zinke. Zajímavé je, jak se Němec k práci pro ministerstvo dostal.

Těsně než odešel z resortu, jeho podřízení podepsali smlouvu s advokátem Jaromírem Bláhou – za paušál 40 tisíc měsíčně. Loni v lednu si pak Němec s Bláhou založili společnou kancelář, píší Hospodářské noviny.

Tématické zařazení:

 » Politika