Rozbitá tvář Berlusconimu u Italů pomohla - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Rozbitá tvář Berlusconimu u Italů pomohla

Ikona

20. prosince 2009, 17.57 | ŘÍM | Popularita Silvia Berlusconiho po útoku muže, který mu před týdnem vyrazil dva zuby a zlomil nos, opět stoupla nad 50 %. Podle nejnovějších průzkumů ho nyní podporují i mnozí stoupenci opozice, informuje v neděli agentura Reuters. Podle průzkumu agentury ISPO, který zveřejnil deník Corriere della Sera, stoupla Berlusconiho obliba na 55,9 z 48,6 %.

 

Nárůst podpory je patrný i u voličů, kteří se přiklánějí k levici.

Nárůst popularity třiasedmdesátiletého politika je zjevně reakcí na útok v Miláně. Šéf italské vlády tam před týdnem vedl kampaň za svoji stranu Lid svobody. Po projevu sestoupil mezi posluchače a rozdával autogramy. V nestřeženém okamžiku ho dvaačtyřicetiletý Massimo Tartaglia uhodil turistickým suvenýrem - modelem Milánského dómu.

Berlusconiho s vyraženými dvěma zuby, zlomeným nosem a tržnými ranami v obličeji převezli do nemocnice, kterou opustil ve čtvrtek. Nejméně do konce roku zůstane premiér v domácím ošetření.

Duševně narušeného Tartagliu, který nemá vazby na politické strany, v pondělí obžalovala italská prokuratura z ublížení na zdraví. V úterý se útočník Berlusconimu omluvil.

Svou solidaritu Berlusconimu vyjádřilo mnoho politiků včetně jeho rivalů a útok vyvolal vlnu sympatií k italskému mediálnímu magnátovi také u veřejnosti.

Dvacet až 25 procent Italů však útok schvaluje a tvrdí, že Berlusconi je pro svou zemi nebezpečný.

Berlusconiho podpora v posledních měsících klesala. Příčinou byly premiérovy pletky s prostitutkami i rozpad jeho manželství.

Tématické zařazení:

 » Politika