Sociální demokraté chtějí bojovat za snižování emisí skleníkových plynů - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Sociální demokraté chtějí bojovat za snižování emisí skleníkových plynů

Ikona

17. prosince 2009, 16.22 | PRAHA | ČSSD chce docílit snižování emisí skleníkových plynů v ovzduší, předkládá do sněmovny zákon, který by to měl zajistit. Ve čtvrtek to oznámil předseda strany Jiří Paroubek. "V minulých dnech jsme hovořili o snižování skleníkových plynů, Česká republika má nyní šanci pokročit ve snižování hodnot," prohlásil Paroubek.

 

Poslanci ČSSD podle jeho slov předložili do sněmovny návrh zákona o obchodování s emisemi, který má docílit toho, aby od roku 2050 klesaly emise každý rok o 1,25 procenta.

Návrh socialistů je podle Paroubka inspirován obdobným britským návrhem. "Stojíme před dilema, zda raději investovat jedno nebo dvě procenta výkonu ekonomiky do snížení emisí, nebo později hradit škody asi v desetinásobné výši," řekl předseda sociální demokracie.

Stínový ministr životního prostředí za ČSSD Petr Petržílek řekl, že Česko má ideální možnosti pro snižování emisí CO2. Podle jeho slov se jedná o rekonstrukci elektrárny Prunéřov nebo výstavbu paroplynových elektráren v Počeradech a v Mochově. "Všechny tyto kroky spojují boj se změnou klimatu s bojem proti ekonomické krizi. Jen využití peněz z fondů Evropské unie v rámci podpory obnovitelných zdrojů přinese do roku 2020 téměř 27 tisíc pracovních míst," dodal Petržílek.

Zákon ČSSD předkládá společně se zelenými, vyjednává o podpoře komunistů.

Tématické zařazení:

 » Politika