Programu dobrovolných návratů využilo 2089 cizinců - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Programu dobrovolných návratů využilo 2089 cizinců

Ikona

17. prosince 2009, 16.53 | ČESKÁ REPUBLIKA | Celkem 2089 cizinců, kteří pobývali v Česku legálně, využilo do 15. 1. v úterý skončeného projektu Dobrovolných návratů. Z toho dalších 169 cizinců bylo v Česku nelegálně, uvedl ministr vnitra Martin Pecina. Z celkového počtu cizinců využili dobrovolných návratů nejvíce Mongolové (1342), kteří tvořili téměř dvě třetiny cizinců registrovaných v programu.

 

Do akce se také přihlásilo 314 Uzbeků a 283 Vietnamců.

"Cílem toho projektu bylo zabezpečit základní potřeby cizinců, kteří v důsledku ztráty zaměstnání ztratili často i ubytování," řekl dále ministr. Program měl podle jeho slov předejít zvýšené kriminalitě cizinců.

Z celkových 169 cizinců nelegálně pobývajících v Česku, kteří se do programu zapojili, zaplatil stát cestu do jejich vlasti 92 lidem, 77 cizinců si návrat uhradili sami.

Podle šéfa cizinecké policie Vladislava Husáka ukazují zveřejněná čísla o cizincích zapojených do programu, kteří byli v ČR nelegálně, že jeho útvar pracuje dobře. "Mezi přihlášenými totiž nebyl nikdo, o kom bychom nevěděli," poznamenal Husák.

Za úspěšný považuje projekt dobrovolných návratů také ředitel odboru azylové a migrační politiky Tomáš Haišman. Podle jeho slov se ministerstvu podařilo dosáhnout všech hlavních cílů. "Základem tohoto projektu bylo pomoci lidem nebo asistovat lidem, kteří se ocitli ne vlastní vinou v situaci, kdy nejsou schopni žít ani na území České republiky v legálním postavení, ani nemají prostředky na návrat do své domovské země. A těmto lidem jsme bezpochyby pomohli," sdělil.

Kabinet Jana Fischera uvolnil na návraty cizinců do zemí původu ze státního rozpočtu více než 85 milionů korun, ministerstvo vnitro odhaduje skutečné náklady na téměř 70 milionů korun.

Projekt dobrovolných návratů, který zpočátku platil pouze pro cizince s legálním pobytem, odstartoval 16. února. K letence zdarma dostávali ještě 500 eur jako kapesné. Ve druhé fázi, která začala 27. července, se částka zmenšila na 300 eur na dospělou osobu a 150 eur na dítě do patnácti let. Podmínkou kapesného byl ovšem legální pobyt a zájemci museli prokázat, že si náklady nemohou hradit ze svých finančních prostředků.

Nabídka na vycestování se postupně otevřela i pro cizince s nelegálním pobytem. Ti ale museli mít platný cestovní doklad. Pokud byl cizinec v Česku odsouzen ze spáchání úmyslného trestního činu, nebo proti němu bylo vedeno trestní stíhání, dobrovolného návratu už využít nemohl, stejně tak v případě, kdy s ním bylo zahájeno řízení o správním vyhoštění.

Tématické zařazení:

 » Politika