Lidovci mají plán, jak v příštím roce ušetřit miliardy z rozpočtu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Lidovci mají plán, jak v příštím roce ušetřit miliardy z rozpočtu

Ikona

16. prosince 2009, 14.32 | ČESKÁ REPUBLIKA | Zastavit tendr na odstranění starých ekologických zátěží, zpoplatnit hazard, vzít manažerům firem, jejichž spoluvlastníkem je stát, tzv. zlaté padáky a také stanovit obvyklou cenu pro výstavbu jednoho kilometru dálnice. To jsou plány KDU-ČSL, jak lze příští rok ušetřit 27 miliard korun.

 

"KDU-ČSL předkládá možné a okamžité úspory pro rozpočet v roce 2010 a vláda je může všechny realizovat bez změn jakýchkoliv zákonů," prohlásil předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Lidovci chtějí podle svého předsedy ušetřit sedm miliard, pokud se zastaví zakázka na odstranění starých ekologických zátěží. "Řádné zpoplatnění hazardu přinese čtyři miliardy," uvedl Svoboda. Když by se podle něj revidovaly odměny manažerů ve státních a polostátních firmách a především takzvané zlaté padáky, tak by se ušetřila miliarda korun. "Stanovení obvyklé ceny pro výstavbu jednoho kilometru jako zadávací podmínky, přinese až 15 miliard korun do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury," sdělil.

Kromě toho lidovci navrhují zřídit Fond pro podporu měst, Fond pro podporu malého a středního podnikání a Fond rozvoje malých obcí do 10 tisíc obyvatel. Tyto fondy by podle Svobody vedly k efektivnějšímu čerpání peněz z Evropské unie a zmírnění administrativy. "Chce to jen odvahu a jde to, vím to, byl jsem také ministr," uvedl Svoboda.

"Proč bychom měli postihovat ty občany na výdajové stránce rozpočtu v oblasti sociální, když se nevěnujeme příjmové stránce," doplnila předsedkyně EDS Jana Hybášková s tím, že šetření není jen výdajovou stránkou rozpočtu, ale také tou příjmovou.

KDU-ČSL své návrhy ještě ve středu dopraví ministru financí Eduardu Janotovi. "Pokud to ministr myslí se státními financemi vážně, tak tyto návrhy využije," dodal Svoboda.

Tématické zařazení:

 » Politika