Prezident vetoval zákaz prodeje letiště Praha - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Prezident vetoval zákaz prodeje letiště Praha

Ikona

16. prosince 2009, 19.25 | PRAHA | Prezident Václav Klaus vetoval zákon o vlastnictví letiště Praha - Ruzyně, který de facto zakazoval jeho privatizaci. Uvedl to ve středu ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Radim Ochvat. Parlament použil podle prezidenta v tomto případě formou zákona nástroj, který jí nepřísluší a zákon, který přijal, znamená průlom moci legislativní do moci exekutivní.

 

Prezident nesouhlasí ani s označením letiště Praha – Ruzyně za "majetek nezbytný k zabezpečení potřeb celé společnosti". "Tím, že se týká jednoho konkrétního letiště, postrádá zákon prvek obecnosti, což je jeden ze základních atributů právního předpisu," upozornil Klaus.

Zákon také podle hlavy státu nedostatečně vymezuje samotný majetek letiště Praha – Ruzyně, což by mohlo vést k "řadě obtížně řešitelných sporů".

"Zákon také působí nepřijatelně retroaktivně. Proces privatizace letiště již začal (za vlády Vladimíra Špidly) a nelze ho přerušit, aniž by se Česká republika dostala do rizika arbitráží. Vláda sice nemusí nakonec vybrat žádného vítěze tendru, musí ale probíhající tendr dokončit," uvedl prezident.

Prezident připomněl i to, že obě komory parlamentu při schvalování tohoto legislativního počinu zaujaly zcela opačné postoje. Zatímco senát ho zamítl, sněmovna jeho postoj přehlasovala. Nyní se tak zákon vrátí opět k projednání poslanecké sněmovně, která může přehlasovat i prezidentovo veto.

Tématické zařazení:

 » Politika