Klaus vetoval novelu zákona o Státním fondu rozvoje bydlení - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Klaus vetoval novelu zákona o Státním fondu rozvoje bydlení

Ikona

15. prosince 2009, 16.17 | PRAHA | Prezident Václav Klaus v úterý nepodepsal novelu zákona o Státním fondu rozvoje bydlení (SFRB), která umožňuje, aby SFRB dostával dotace ze státního rozpočtu. "Ta myšlenka je stejná: Vytknout další, již padesátou věc před závorku, a říct, že bez ohledu na to, co se bude dít s naší ekonomikou, bude automatický každoroční nárůst prostředků do SFBR," komentoval zákon Klaus.

 

Prezidentovo veto bude muset přehlasovat sněmovna 101 hlasy. Novela má od roku 2011 umožnit dotování SFRB ze státního rozpočtu formou nevratných dotací. Výše těchto dotací vyplyne z návrhu vlády na rozpočet SFRB, který schválí sněmovna.

Fond v současné době nemá ze zákona zajištěné peníze pro své fungování. Příjem SFRB tvořily příležitostné převody peněz z bývalého Fondu národního majetku v celkovém objemu 33 miliard korun. Poslední peníze fond dostal v roce 2005. Podle předkladatelů zákona jsou nyní ve fondu pohledávky celkem za sedm miliard korun a rezervy ve výši osmi miliard, se kterými nyní fond nesmí manipulovat.

Tématické zařazení:

 » Politika