Fischer chce od Topolánka slyšet, jaký má ODS postoj k vládě - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Fischer chce od Topolánka slyšet, jaký má ODS postoj k vládě

Ikona

14. prosince 2009, 18.22 | PRAHA | Premiér Jan Fischer v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že na úterní schůzce s předsedou ODS Mirkem Topolánkem se chce od šéfa občanských demokratů dozvědět, zda má vláda podporu ODS. Fischer by byl rád, aby kabinet měl nadále podporu napříč celou Poslaneckou sněmovnou.

 

"Budu očekávat formulaci stanoviska o podpoře vlády," řekl Fischer na adresu Topolánka s tím, že monitorovat bude i podporu u ostatních stran.

"Dal jsem najevo, že bych uvítal, kdyby tato vláda pokračovala s podporou napříč sněmovnou," uvedl Fischer s tím, že si byl vědom, že druhá část mandátu vlády bude problematičtější, protože budou narůstat výpady politických stran také kvůli blížícím se volbám do Poslanecké sněmovny.

"Demisí se nehrozí, demise se podává," řekl Fischer s tím, že o demisi sám již uvažoval mnohokrát. Například když Ústavní soud rozhodl o zrušení předčasných voleb nebo když se dozvěděl, že jeho synovi bude přidělena ochranka. "Jsem člověk z masa a kostí," připomněl Fischer.

Fischer odmítl, že by sněmovnu žádal o vyslovení důvěry. Nyní je podle něj případně řada na poslancích, protože kabinet dělá maximum, aby schodek veřejných financí udržel na 5,3 procentech HDP. "Sněmovna má vůči vládě možnosti, jak se k ní vyjádřit. Považuji to za legitimní způsob ve fungující demokracii," uvedl premiér.

Tématické zařazení:

 » Politika