Volby do Evropského parlamentu jsou za dveřmi. Důležité je v nich volit stejně, jako ve volbách sněmovních - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Volby do Evropského parlamentu jsou za dveřmi. Důležité je v nich volit stejně, jako ve volbách sněmovních

Volby do Evropského parlamentu jsou za dveřmi. Důležité je v nich volit stejně, jako ve volbách sněmovních

9. února 2024, 12.20 | Česká republika bude volit své zástupce do Evropského parlamentu na začátku června tohoto roku. Ačkoliv má v současném nastavení parlament evropského společenství významný vliv na českou ekonomiku, politiku i náš běžný život, Češi jej překvapivě nepovažují za důležitý. Proč jít k volbám do “Evropy” a co vše se na evropské úrovni rozhoduje, to vše v krátkém rozhovoru přibližuje předseda strany PRO JUDr. Jindřich Rajchl.

 

 

Jste předsedou strany PRO, která je jednou z neparlamentních stran, jež se bude potenciálně ucházet o hlasy voličů. Proč je důležité k volbám do Evropského parlamentu přijít?

Rád bych podotkl, že v demokracii, jakou zažíváme v České republice, jsou podstatné každé volby. Přestože Evropské volby bývají vnímány jako volby “druhé kategorie” , tak opak je pravdou. Evropský parlament má celou řadu pravomocí, přičemž tou nejvýznamnější je volba předsedy Evropské komise. Pokud tedy nechceme, aby nám znovu vládla taková individua, jako paní Ursula von der Leyen, tak je nezbytné, abychom v těchto volbách zvolili do Evropského parlamentu správné zástupce, kteří budou tvrdě bránit primárně zájmy naší země. Je třeba kategoricky se postavit proti centralizaci EU, proti snaze o zrušení práva veta, proti greendealu, proti migračním kvótám. O tom všem se totiž bude v následujících letech v Evropském parlamentu rozhodovat. A tato rozhodnutí budou mít významný dopad na náš život i v České republice.

Je pro nás členství v EU existenčně důležité?

Existenčně důležité pro nás dle mého názoru není členství v žádné nadnárodní organizaci. Životně důležité je pro nás prosazování českých národních zájmů. Přestože jsem přesvědčen, že v blízké době dojde v EU k zásadním změnám a možná i k jejímu ideologickému či faktickému rozpadu, ještě poměrně dlouhou dobu budeme součástí tohoto evropského spolku. Proto je nezbytné, aby nás přímo v centru rozhodování zastupovali ti lidé, kteří reprezentují zájmy českých občanů a nikoliv bruselských byrokratů a globálních korporátů. Jsme suverénní země v srdci Evropy, která se musí více prát za své zájmy a potřeby, nejen přikyvovat.

Pokud byste do EP kandidoval vy, nebo vaši političtí kolegové, a uspěli byste, co budete chtít prosadit jako první věc/i?

Za prvé bychom spojili síly s národně-konzervativními stranami typu SMER (strana Roberta Fica na Slovensku), FIDESZ (strana Viktora Orbába v Maďarsku) či FPÖ (strana Herberta Kickla v Rakousku) a pokusili tak společně dohodnout na zvolení předsedy Evropské komise, který bude respektovat Evropskou unii jako spolek suverénních členských států a nebude fungovat v ideologickém režimu centralistické federace, jako předsedové doposud. Potřebujeme mít ve vedení EU člověka, který zastaví zelené a duhové šílenství, zabrání masové migraci do Evropy. Kdyby se takový krok povedl, zapojil bych se následně do skupiny Christiana Terhese a přispěl tak potřebnou politickou silou k vyšetřování monstrózního tunelu v podobě nákupu vakcín proti covidu od společnosti Pfizer. Netajím se tím, že bych nejen za toto dostal současnou předsedkyni Ursulu von der Leyen za mříže.

Poslední dobou v České republice znovu začalo rezonovat téma přijetí eura. Na výměně české koruny za euro se ale aktuálně neshodne ani vládní koalice. Jaký je váš názor na přijetí euroměny i u nás?

Nepřekvapivě kategoricky odmítavý. Nesmíme se vzdát vlastní měny, a to za žádnou cenu. Tím bychom odevzdali měnovou politiku do rukou Evropské centrální banky, což je pro budoucnost naší země naprosto likvidační věc. A to ani nehovořím o tom, že je jen otázkou času, kdy Evropská centrální banka stáhne z oběhu veškeré bankovky a přejde plně na CBDC (Digitální peníze centrálních bank, pozn. red.). V ten moment by se Česká republika ocitla v digitálním měnovém táboře, z něhož by nebylo úniku. Dokonce bych se nebál přirovnat to k měnovému koncentráku. Přijetím eura bychom se navíc stali členem evropské “dluhové” unice a ručili tak za všechny dluhy např. Řecka, Španělska či Itálií. A že těch dluhů nasekali za poslední roky mnoho. To prostě my ve straně PRO nechceme. Dokonce naopak ve svém programu prosazujeme zanesení práva platit českou korunou do Listiny základních práv a svobod. Pevně totiž věříme, že ochrana naší koruny a nejen tento krok, je zásadním zájmem naší země. A za naši měnu, zemi i občany budeme velmi tvrdě bojovat.

 

 

Zdroj: Volby do EP 2024

Tématické zařazení:

 » Politika  

 » Aktuality  

 » Volby