Rakušan předloží krizovému štábu seznam profesí pro pracovní karanténu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Rakušan předloží krizovému štábu seznam profesí pro pracovní karanténu

9. ledna 2022, 16.54 | Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) předloží v pondělí Ústřednímu krizovému štábu návrh seznamu profesí, na které by měla dopadat pracovní karanténa. Očekává, že nad návrhem se uskuteční debata i s hejtmany. Uvedl to dnes v diskusním pořadu Partie CNN Prima News. Lidé z vybraných profesí, kterým by v práci vyšel pozitivně antigenní test, by mohli i nadále chodit do práce.

 

Ministerstvo vnitra má vybrat oblasti kritické infrastruktury nezbytné pro chod státu kvůli počínající vlně varianty koronaviru omikron. Smyslem pracovní karantény je zajištění fungování státu i za situace, kdy v karanténách skončí velký počet lidí. Podle dřívějšího vyjádření šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy by se mohla týkat i klíčových dodavatelů - například prádelen, které perou pro nemocnice, nebo řidičů, kteří rozvážejí potraviny od výrobců. Zařazeni by v ní mohli být i pracovníci v provozech, které nelze přerušit jako vysoké pece nebo zemědělské provozy pečující o zvířata. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zmínil také pracovníky v sociálních službách, školství či zdravotnictví.

 

Válek očekává, že výrazný nástup vlny omikronu se projeví zhruba od 16. ledna a opět poleví ve druhé polovině února. USA nebo některé západoevropské státy hlásily v souvislosti s omikronem problémy s dopravou či dalšími oblastmi, kde kvůli velkému počtu nakažených a lidí v karanténě chybí pracovníci. Právě na takový výpadek se chce vláda připravit pracovními karanténami.

Zdroj: ČTK

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

 » Zdraví