Petice proti povinnému očkování profesních skupin má skoro 14.000 podpisů - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Petice proti povinnému očkování profesních skupin má skoro 14.000 podpisů

3. ledna 2022, 15.26 | Petici proti povinnému očkování profesních skupin proti nemoci covid-19 podepsalo dosud téměř 14.000 lidí, z toho zhruba 3200 policistů, hasičů, záchranářů či vojáků. V tiskové zprávě to dnes oznámili zástupci Iniciativy 21. Někteří uživatelé sociálních sítí ale upozornili na to, že petice nevyžaduje žádné potvrzení totožnosti, nelze tedy říct, kolik ze signatářů skutečně slouží u některé ze složek integrovaného záchranného systému (IZS).

 

Petice nazvaná Deklarace členů IZS a ozbrojených sil ČR uvádí, že požadavek na povinné očkování může vést k odlivu profesionálů a ohrožení funkcí sborů integrovaného záchranného systému. Považují ho za vzhledem k vysoké proočkovanosti v záchranných složkách a armádě za irelevantní, přinese podle nich pravděpodobně daleko víc škody než užitku.

 

U policejního sboru je zhruba 40.000 příslušníků, u armády 23.000, hasičů je přes 10.000. Po druhé dávce očkování má podle vyjádření policejního prezidia z konce loňského listopadu tři čtvrtiny policistů. V hasičském sboru je očkováno zhruba 76 procent lidí, v armádě asi 85 procent.

 

"Proočkovanost v našich řadách je daleko nad celostátním průměrem, absolutní většina z nás je mimo rizikové skupiny. Doposud jsme bez jakýchkoliv problémů vykonávali naši práci i bez očkování a hodláme v tom pokračovat i nadále," uvádí petice příslušníků IZS.

 

Očkování má být podle vyhlášky schválené bývalou vládou ANO a ČSSD povinné od letošního března pro lidi nad 60 let a vybrané profese. Nový kabinet Petra Fialy (ODS) plánuje z předpisu vyřadit povinné očkování pro lidi nad 60 let, ve svých dosavadních vyjádřeních byli její zástupci proti plošnému povinnému očkování.

 

Signatáři dále poukazují na vážný personální stav bezpečnostních složek, zejména policie. Policejní prezident Jan Švejdar, který plánuje odejít ke konci března do civilu, loni v listopadu uvedl, že by policie mohla ztratit až 10.000 lidí, kteří dosud odmítají očkování proti covidu-19. "Nátlak na očkování působí již nyní. Někteří z členů IZS a ozbrojených sil se už rozhodli ukončit svůj služební nebo pracovní poměr," uvádí se dále v deklaraci.

 

Iniciativa 21 se na konci prosince obrátila v otevřeném dopise na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Skupina lékařů, zdravotních sester, hasičů, policistů či právníků v něm požadovala, aby bezodkladně zrušil vyhlášku o povinném očkování některých profesí a lidí nad 60 let proti covidu-19. Povinné očkování zdravotníků ohrožuje podle nich už nyní přetížený systém zdravotní péče, který přitom trpí chronickým nedostatkem pracovníků. Hrozí odchody nejen zdravotníků, ale i sociálních pracovníků, policistů i hasičů, soudí signatáři.

 

V Česku už vzniklo několik petic pro povinné očkování i proti němu, podepsaly je desetitisíce lidí.

 

Zdroj: ČTK

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

 » Zdraví