Návrh SPD na obecné referendum vláda v demisi zřejmě odmítne - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Návrh SPD na obecné referendum vláda v demisi zřejmě odmítne

Zdroj: oficiální stránky SPD

12. prosince 2021, 21.55 | Zavedení obecného referenda podle návrhu poslanců SPD zřejmě narazí na nesouhlas kabinetu ANO a ČSSD v demisi. Úprava by podle vládních legislativců přinesla rizika líbivých řešení. Končící kabinet by měl poslat zákonodárcům k návrhu ústavního zákona o celostátním referendu podle podkladů záporné stanovisko.

 

Obyvatelé by mohli rozhodovat ve všelidovém hlasování podle předlohy téměř o čemkoli ve vnitřní nebo zahraniční politice státu. Výjimkou by byly zejména základní práva a svobody, individuální práva a povinnosti, státní rozpočet a daně a poplatky.

 

Vládní legislativci se pozastavili nad tím, že lidé by mohli hlasovat také třeba o bezpečnostních otázkách, o základním fungování státu i o právních předpisech, přičemž nejsou vyloučeny ani ústavní zákony. "Vláda považuje návrh ústavního zákona za problematický, neboť přináší značná rizika populistických řešení," stojí v předběžném stanovisku pro zákonodárce.

 

Předloha by se nevztahovala ani na ratifikaci, ale ani na výpověď mezinárodních smluv, které přenáší národní pravomoci na mezinárodní organizace nebo instituci. Způsob schvalování takových smluv ošetřuje jeden z článků současné ústavy.

 

Kabinet by měl zpochybnit také kritéria pro rozhodování ve všelidovém hlasování. Referendum by se mohlo konat podle předlohy na základě petice s podpisy nejméně 250.000 obyvatel nebo z podnětu Parlamentu. Přípustnost otázek by předem posoudil Ústavní soud. Všelidové hlasování by vyhlašoval prezident. Rozhodnutí v referendu by bylo přijaté a závazné, pokud by se hlasování zúčastnila aspoň pětina oprávněných voličů a pro návrh by se se vyslovila nadpoloviční většina hlasujících lidí. "V praxi by to znamenalo, že pro schválení návrhu majícího významný dopad na jakoukoliv vnitřní či zahraniční politiku státu by stačilo, aby se pro něj vyslovilo pouhých 11 procent oprávněných voličů," uvedli vládní legislativci.

 

V minulém volebním období poslanci projednávali hned několik předloh k zavedení obecného referenda. K závěrečnému hlasování se ale nedostali. Lidové hlasování se nyní může konat na obecní a krajské úrovni.

Zdroj: ČTK

Tématické zařazení:

 » Politika  

 » Aktuality