Dle Babiše má zdravotnictví ještě rezervu, má ale výpadek tisíců zdravotníků - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Dle Babiše má zdravotnictví ještě rezervu, má ale výpadek tisíců zdravotníků

2. prosince 2021, 11.41 | Zdravotnictví má teď ještě rezervu ke zvládnutí covidové epidemie. Má ale výpadek tisícovek zdravotníků, kteří jsou na nemocenské či na ošetřovném. Novinářům to dnes řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Výpadek personálu by mohl komplikovat péči i chystané masivnější očkování.

 

"My máme v této chvíli až desetitisíce zdravotníků a pomocného a zdravotnického personálu na ošetřovném a v pracovní neschopnosti," řekl Babiš. Zmínil, že k očkování se hlásí dobrovolníci, kteří tak mohou nemocnicím odlehčit. "Bohužel počet hospitalizovaných a na jipkách stále stoupá," uvedl premiér v demisi.

 

V nemocnicích je přes 6500 covidových pacientů, z nich téměř 1100 v těžkém stavu. Některé nemocnice už ohlásily, že jsou na hraně své kapacity. Z několika zařízení se nakažení převáželi do Prahy. V posledních dvou týdnech počet nakažených v šesti dnech překročil 20.000. Nejvyšší byl minulý čtvrtek, kdy se dostal ke 28.000. Podle matematickým modelů hrozí v příštích týdnech zahlcení nemocnic.

 

"Je tam rezerva, čísla (v nemocnicích) nejsou tak vysoká jako v březnu," odpověděl Babiš na dotaz ČTK, zda má vláda plán řešení pro příští týdny. Zmínil dispečink k obsazenosti lůžek a plány nemocnic na přeměnu běžných lůžek na covidová. Pomoci mají nařízená omezení či výzvy k využívání práce z domova, míní předseda vlády v demisi. "Doufejme, že se to nějak zlomí," dodal.

 

Ministerstvo zdravotnictví zvažuje zavedení povinného očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let. O povinnosti nechat se očkovat by se měla v Evropě vést diskuse i podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové. "Ta tendence je jednoznačná, stále víc a víc zemí zavádí povinné očkování. Ministerstvo zdravotnictví situaci analyzovalo. Je tady ohrožení zdraví obyvatelstva," řekl Babiš. Podle něj očkování v Česku komplikují dezinformace a je nutné rozptýlit obavy lidí z vakcíny a přesvědčit je o její prospěšnosti.

Zdroj: ČTK

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zdraví  

 » Politika