První náměstek hejtmanky Knot opouští řady TOP 09! A taky říká proč - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

První náměstek hejtmanky Knot opouští řady TOP 09! A taky říká proč

Č. Budějovice / Josef Knot patří k nejvýraznějším tvářím české politické scény, i když zatím především na regionální úrovni. Nicméně má dobře našlápnuto. Sám ale teď odchází ze strany, kterou zastupoval, a sice z TOP 09. Vadí mu „nedemokratický“ přístup, zákazy a ne úplně jasný program strany, jejíž hlavní tváří je stále Karel Schwarzenberg. Bude kandidovat jinde a míří výš?

 

Pane Knote, proč jste se po rozhodl opustit po letech řady TOP 09?

TOP 09 byla mojí první politickou stranou, kde jsem byl členem. Vstupoval jsem do ní kvůli dvěma osobnostem. Karlu Schwarzenbergovi a Miroslavu Kalouskovi. Prakticky ani jeden není ve vrcholné aktivní vnitrostranické funkci. Mé hodnoty se zejména v poslední době s názory vedení Topky v některých, pro mě zásadních, bodech rozchází.

Říkáte, že vám vadí jak některé striktní „nedemokratické“ zákazy, tak i takzvaný „antibabiš a antizeman“ program, který TOP 09 hlásá. Co tím myslíte a jsou to ty hlavní důvody, proč odcházíte?
Těch důvodů je celá řada, ale jeden z nich je, že opravdu existuje usnesení, které zakazuje podávat rozhovory do webů, které nesou podle TOP 09 název „dezinformační“. Svobodu slova bychom si neměli nechat vzít. Stejně, jako právo na svůj vlastní názor. Média by neměla občanům diktovat, co si mají myslet a politické strany by neměly zakazovat svým členům vyjadřovat se v médiích, která jsou pro ně nepohodlná. Nechť si každý udělá obrázek o tom, zda to je, či není demokratické. Program antibabiš a antizeman prostě nefunguje. Andrej Babiš stejně jako Miloš Zeman volby vyhráli a je třeba se s tím prostě smířit. Ať se mi to líbí či nikoli. Myslím, že i aktuální vývoj v Evropské unii ukazuje, že téma zavedení Eura v ČR by nemělo být na hlavním pořadu dne. Máme tu řadu jiných problémů, které je třeba řešit. Ano, čiňme kroky pro případný vstup do eurozóny, ale zda teď, tím si opravdu nejsem jistý.

Jakmile se ukázalo, že opouštíte řady strany, obuli se do vás i někteří vaši
dosud spolustraníci. Nemrzí vás to?
Podívejte se, Josef Hušbauer byl výrazná tvář Sparty, před 4 lety přestoupil do Slavie a stal se strůjcem úspěchu novodobé Slavie. Prostě to tak v životě chodí. Člověk má právo na rozvoj a vývoj. Od toho přeci na světě jsme. Mně je 47 let a do TOP 09 jsem vstoupil před 10 lety. Je logické, že nemáte úplně stejný pohled na svět nyní jako třeba tehdy. Svět, stejně jako my se přetváří. Ve straně se mění vedení, to má svůj pohled na aktuální vývoj. Mění se pohledy okolí, mění se ekonomika, politika, lidé jako takoví… A tak mě samozřejmě mrzí, že toto nejsou mí kolegové ve vedení jihočeské Topky s to pochopit a začínají kopat. Zvláště v případě, když se u jednoho z nich jedná o člověka, kterého jsem dlouho považoval nejen za kolegu, ale i přítele. Známe se dlouhá léta. Popravdě ani nechápu, proč taková reakce přišla. Vždy jsme podle mě měli korektní vztahy. O tom, že uvažuji o odchodu z TOP 09 jsem kolegy z vedení TOPky v prosinci roku 2019 informoval, nejdříve ústně a před vánoci také písemně. Dosud jsem si myslel, že jsme se rozešli v dobrém.

Nejde spíš o žárlivost a závist, že zatímco někteří politikové jsou úspěšní jsou vidět a i přes názorovou odlišnost jsou oblíbení, jiní ne?  
To byste se musel zeptat jich. Kdysi mi jeden člověk řekl, že v politice není možné mít přátele. Byť jsem tomu dlouho nechtěl věřit, měl asi pravdu…

Má vůbec TOP 09 jiný volební program, než to jak „odstranit Babiše a Zemana“ z čela politické scény?
Když jsem vstupoval do TOP 09, strana se díky Miroslavu Kalouskovi zaměřovala na ekonomická témata a Karel Schwarzenberg na mezinárodní vztahy. STAN pak uměl komunikovat se starosty. Jednalo se o ideální konstelaci. Byli jsme strana tvořená sice seshora, ale díky STANu jsme měli kontakt s komunální politikou. Příchodem Andreje Babiše se nějak vše v Topce změnilo.

 

 

Pocházíte z jižních Čech, kde zastupujete i Jihočeský kraj, jehož jste 1. náměstkem. Kdyby hypoteticky vyhrálo v podzimních krajských volbách hnutí ANO a to by třeba nabídlo koalici TOP 09, myslíte, že by do ni šlo?
To je otázka na současné vedení jihočeské Topky, ale nevidím důvod, proč by v případné krajské koalici ANO nemohlo být partnerem TOP 09.

A to přesto, že snahou TOP 09 je „odstranit Babiše“?

Pokud nevadí krajskému a celostátnímu vedení TOP 09 koalice s ANO v jihočeské metropoli, bude jí vadit koalice na kraji?

Před pár dny oznámil odchod z čela jihočeské ČSSD i bývalý hejtman Jiří Zimola. Překvapilo vás to?

Popravdě řečeno ani ne. Jak sleduji dění v jihočeské sociální demokracii, tak to k tomu asi spělo.

Před časem se konala volba předsedy strany, kterou opouštíte. Bylo šťastnou volbou, že se do čela dostala žena paní Markéta Pekarová Adamová?
Markéta Adamová Pekarová je talentovaná politička. Byla volba mezi liberálnějším křídlem a řekněme konzervativnějším. Vyhrála to liberálnější část, ale jak se ukazuje na případné předvolební koalice se hnutím STAN to žádný vliv nemělo. To byla právě jedna z údajných deviz předsedkyně Adamové Pekarové. Každopádně má paní předsedkyně dva roky práce před sebou, tak jí držím palce.

Mělo by podle vás být v politice všeobecně více žen, nebo máte pocit, že ženy ten tlak, intriky a všechny věci kolem mohou spíš semlít, otrávit nebo změnit?
Proč ne, ale hrnou se ženy do politiky? Já ten dojem zrovna nemám. Každopádně jsem 4 roky působil jako místostarosta Písku právě pod ženou a nyní na kraji také. Vše klapalo a klape. Takže souhlasím, že by více žen bylo určitě ku prospěchu.

Vy jste poměrně mladý, sympatický a jistě máte další politické ambice. Když odcházíte z TOPky, upřímně, míříte do jiné strany či hnutí?
Ještě se úplně na důchod necítím. Nějaké nabídky jsem v poslední době obdržel a děkuji za ně. Když jsem vstupoval do TOP 09, byli jsme de facto jeden subjekt se STANem. Dnes s nadsázkou řečeno, si připadám trochu jako dítě, kterému se po dlouholetém manželství rozvádí rodiče. Co dělat, když střídavá péče nefunguje. Je nutné se rozhodnout s kým zůstat, nebo zda nezkusit novou, „adoptivní rodinu“. Uvidíme, jaký bude další vývoj. Faktem je, že s členy jihočeského STANu si jako dlouholetý místostarosta velmi dobře rozumím. Jsou to pro mě lidé, kterým jde o věc.

 

Takže se rozmýšlíte nebo jste víceméně rozhodnutý?

Život vám velmi často ukazuje, co máte dělat, ale my ty situace pravidelně přehlížíme. On mě osud sám ve správný čas řekne, jaká je správná volba, pokud vůbec bude v politice nějaká…

Lákalo by vás ucházet se o hlasy voličů na celostátní úrovni – Sněmovna,
Senát?
Když jsem vstoupil do politiky, stal jsem se místostarostou Písku a ani jsem
nepřemýšlel o tom, že bych šel dál, nebo chcete-li výš. Shodou okolností
jsem dnes na kraji. Asi zafungoval osud, věřím na něj. A tak věřím, že pokud
se mám dostat na další politickou metu, stane se tak.

Co je podle vás nejdůležitější, aby politik měl a zároveň aby neztratil?
Charisma a chuť dělat věci pro lidi. S tím prvním se rodíte, to druhé je ve vašich rukou.

 

Zdroj: Metropol /archiv J. Knota

Josef Knot se po 10 letech rozhodl odejít z TOP 09

Knot nabídky na jiné politické angamžmá na stole má

Tématické zařazení:

 » Politika