Nadšený a šťastný Babiš: S Donaldem jsme navázali přátelské vztahy - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Nadšený a šťastný Babiš: S Donaldem jsme navázali přátelské vztahy

Washington I Andrej Babiš si splnil svůj politický sen a je šťastný a nadšený. Důvodem je návštěva USA a Bílého domu. Především pak setkání s prezidentem Donaldem Trumpem.

 

Český premiér má celkově ze setkání s představitelem USA ty nejlepší pocity. Jak by taky ne, když americký prezident Donald Trump pochválil Česko jako inovativní zemi, které se hospodářsky daří a která je schopna dobře bojovat proti kybernetickým hrozbám. Americká hlava státu ocenila i vstřícnost a přátelský postoj českého premiéra a jeho manželky, s jakou přijeli na návštěvu.

 

Babiš připomněl podíl USA na vzniku Československa v roce 1918 a řekl, že chce stejně jako Trump svou zemi pozvednout. Babiš je od roku 2011 prvním českým premiérem, kterého americký prezident přijal ve svém washingtonském sídle. Jednání, k němuž se později připojily delegace, trvalo zhruba osmdesát minut.

 

„Česká republika je skvělá země, velmi dobře se jí ekonomicky daří. Je to velmi bezpečná země, má silnou armádu, silné lidi," řekl Trump a vyzdvihl dobré vztahy mezi USA a Českem a spolupráci v obchodě nebo v otázkách kybernetické bezpečnosti.

 

Premiér Babiš, kterého do Bílého domu doprovodila manželka Monika, poděkoval Trumpovi a jeho ženě Melanii za přijetí.  „Naše země jsou spojenci od doby, kdy Spojené státy pomohly před sto lety ustavit Československo," řekl Babiš. Uvedl, že se s prezidentem USA schází v den narozenin prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, "který byl šťastně ženat s Američankou".

 

Babišovi se podle Michala Žantovského, bývalého velvyslance v USA, dostalo mimořádného přijetí. Trumpem nachystaná ceremonie má podobu přijetí hlavy státu, řekl Žantovský v živém vysílání České televize. S tím souhlasila i Eliška Hašková Coolidge, bývalá poradkyně prezidentů USA.

 

Velmi si spolu rozuměly i obě dámy - jak první dáma USA Melanie, tak i Monika Babišová. Ke všemu si k setkání zavolal Donald Trump dceru Ivanku Trump a premiérský pár ji pozval do Prahy. Přičemž ona má díky své matce, bývalé manželce současného prezidenta české kořeny, protože Ivana Trump je původem Češka. Pochází ze Zlínska, kde byl i sám Donald Trump jednou či dvakrát na návštěvě. Ještě v době, kdy byl “pouhým” byznysmenem. 

 

Zdroj: Metropol / foto: FB A. Babiše

Babiš s Trumpem si velmi rozuměli

Manželé Babišovi pozvali do Prahy i Trumpovu dceru Ivanku

Návštěva českého premiéra u amerického prezidenta se nesla v přátelském duchu

Tématické zařazení:

 » Politika