Havel bude hlavním řečníkem v Evropském parlamentu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Havel bude hlavním řečníkem v Evropském parlamentu

Ikona

11. listopadu 2009, 10.06 | BRUSEL | Václav Havel bude hlavním řečníkem na středečním zasedání Evropského parlamentu v Bruselu. Bývalý československý a český prezident promluví na ceremoniálu k 20. výročí zhroucení železné opony v Evropě, informuje na svém webu parlament. Havel bude mluvit o pádu komunistických režimů a představí své názory na budoucnost Evropy.

 

Zasedání předchází kulatý stůl, u něhož bude 89 mladých lidí narozených v listopadu 1989 debatovat s předsedou Evropského parlamentu Jerzym Buzkem o tom, co pro ně znamená evropské sjednocení, a výstava fotografií věnovaná revolučním změnám ve střední a východní Evropě před dvaceti lety.

Havel vystoupí po čtvrté hodině odpoledne. Uvede ho Buzek, první předseda Evropského parlamentu z oblasti někdejšího sovětského bloku.

"Evropa se z druhé světové války vzpamatovávala po desítky let a téměř padesát let byla rozdělena železnou oponou. Přestože západní státy měly rozdílnou válečnou minulost, v poválečném období stály všechny na jedné straně a budovaly společnou budoucnost," řekl po svém zvolení do čela parlamentu Buzek. "Já jsem svým způsobem jakýmsi zástupcem těch 'na druhé straně'. Teď ale reprezentuji celou Evropu a jsem symbolem toho, že jsme si opět rovni a že jsme za Evropskou unii všichni stejně zodpovědní."

Během nynějšího zasedání mají europoslanci projednat postup Evropské unie na prosincovém summitu o podnebí v Kodani, schůzku EU-Rusko a koordinaci při výzkumu Parkinsonovy a Alzheimerovyj choroby.

Tématické zařazení:

 » Politika