Fűle nemá zkušenosti s fungováním EU, upozorňuje Schwarzenberg - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Fűle nemá zkušenosti s fungováním EU, upozorňuje Schwarzenberg

Ikona

10. listopadu 2009, 14.53 | PRAHA | Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg upozornil, že nový eurokomisař Štefan Fűle, na jehož vyslání do Evropské komise se v úterý shodla vláda, má jen malé zkušenosti s fungováním Evropské unie. S touto problematikou se seznamuje až od letošního května, kdy se stal ministrem pro evropské záležitosti.

 

"Štefan Fűle byl vždy především expertem v oblasti bezpečnostní politiky, s problematikou Evropské unie se blíže seznámil až během svého stávajícího působení coby ministr pro evropské záležitosti v úřednické vládě Jana Fischera," uvedl Schwarzenberg.

Senátor také kritizuje, že Fűle není politik, ale úředník. "Myslím si také, že jako diplomat bude mít ve funkci eurokomisaře obtížnější pozici, než by měl politik s širší podporou na domácí politické scéně," dodal.

Schwarzenberg přesto přiznává, že Fűle je diplomat schopný. "Štefana Fűleho jsem měl jako ministr zahraničí možnost osobně poznat a poměrně úzce s ním spolupracovat. Je to velmi schopný člověk, patří k našim nejzkušenějším diplomatům a i osobně si jej velice vážím," řekl senátor.

"Je příznačné pro současnou situaci politického patu, že se rozhodující politická reprezentace nedokázala dohodnout na nikom jiném než na úředníkovi. Zaplať pánbůh, je to zkušený a kompetentní úředník a já nepochybuji o tom, že to je kvalitní nominace," přitakal také poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Vláda se rozhodla po několika týdnech intenzivních diskusí díky konečné shodě ODS a ČSSD na jednom kandidátovi. Ve středu vláda předá nominační dopis se jménem českého eurokomisaře šéfovi Evropské komise José Manuelu Barrosovi. Následně musí novou komisi akceptovat ještě Evropský parlament.

Tématické zařazení:

 » Politika