Českým eurokomisařem bude Štefan Füle - přinášíme jeho profil - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Českým eurokomisařem bude Štefan Füle - přinášíme jeho profil

Ikona

10. listopadu 2009, 12.43 | PRAHA | Vláda se shodla na jménu nového českého eurokomisaře. Bude jím současný ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle, informoval o tom premiér Jan Fischer po zasedání kabinetu. Jméno Füleho je podle Fischera výsledkem politické dohody. O portfoliu, které chce Česko získat, nechtěl premiér hovořit vzhledem k tomu, že konkurenční boj vrcholí.

 

 

Štefan Füle působí téměř celou svou profesní kariéru v diplomatických službách. Kromě toho je držitelem tří vyznamenání: Řádu velkovévody litevského Gediminase 3. třídy, Záslužného kříže ministra obrany České republiky a Zlaté lípy ministra obrany České republiky.

 

Je absolventem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (studium 1980 – 1981), Státního institutu mezinárodních vztahů v Moskvě (studium 1981 – 1986), v roce 1988 se pak účastnil studijního programu pro odzbrojení Organizace spojených národů.

Od roku 1990 zastupoval Česko v OSN, v roce 1995 nastoupil na Ministerstvo zahraničních věcí, kde působil v odboru OSN a bezpečnostní politiky. Působil jako mimořádný velvyslanec v Litevské republice a ve Velké Británii. Poté nastoupil do funkce velvyslance a vedoucího stálé mise ČR při NATO. Po skončení čtyřletého mandátu byl jmenován úřednickým ministrem pro evropské záležitosti.

Narodil se 24. května 1962 v Sokolově, je ženatý a má tři děti Elišku a Veroniku a syna Michaela.

 

 

Nominaci Füleho premiér předloží ve středu sněmovnímu výboru pro evropské záležitosti. Po schválení nominace výborem se vláda sejde ještě jednou a prostřednictvím dopisu se jménem českého kandidáta na post eurokomisaře seznámí předsedu Evropské komise José Manuela Barrosa.

Fischer přiznal, že nabídku na svůj odchod z vlády do Bruselu dostal. "Stanovil jsem si několik podmínek. Za prvé, že budu se šéfy stran, které mi nabídku učinily budu ještě jednat, budou to oni, kdo to nominaci ohlásí. Chtěl jsem vědět, jaký bude osud vlády a o všem bude včas informován prezident. Bohužel, s informací nepřišli politici, ale média. Já jsme se rozhodl a preferoval stabilitu vlády a splnění závazků, které jsem si se svým týmem předsevzal," řekl Fischer.

 

 

PROFIL:  Štefan Füle, diplomatem od skončení studia

Tématické zařazení:

 » Politika