Byla chyba přerušit jednání o eurokomisaři, řekl na adresu vlády Paroubek - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Byla chyba přerušit jednání o eurokomisaři, řekl na adresu vlády Paroubek

Ikona

9. listopadu 2009, 17.03 | PRAHA | Chyba, která vede jen k dalšímu zbytečnému prodlužování patové situace. Těmito slovy v pondělí reagoval Jiří Paroubek na rozhodnutí vlády přerušit jednání o českém eurokomisaři do úterního dopoledne. "Premiér Fischer se přitom vyjádřil o nutnosti dnes rozhodnout a Mirek Topolánek zase dosud kritizoval "bramboračku", která se okolo celé věci vytváří.

 

Nyní oba asi změnili svůj názor," řekl Paroubek. Jeho strana se jednáním nebrání, zároveň si však uvědomuje závažnost situace.

Vláda se kandidátem na českého eurokomisaře zabývala na pondělním uzavřeném zasedání. Jednání poté přerušila s tím, že rozhodne až na úterní mimořádné schůzi. Eurokomisař musí pro své zvolení získat více než polovinu hlasů ministrů Fischerovy vlády.

Vláda musí podat svůj návrh s konkrétním jménem českého eurokomisaře předsedovi Evropské komise José Manuelu Barrosovi co nejdříve. Ten následně rozhodne o tom, komu připadne jaké portfolio. V souvislosti s Českou republikou jsou nejčastěji skloňovány resorty dopravy, životního prostředí či sociálních věcí. Posledně jmenovaný resort spravoval český eurokomisař i v posledních pěti letech.

Tématické zařazení:

 » Politika