Rychetský: Každý členský stát EU zůstává suverénní - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Rychetský: Každý členský stát EU zůstává suverénní

Ikona

8. listopadu 2009, 17.16 | PRAHA | Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského každý členský stát EU zůstává suverénní po dobu, po kterou rozhoduje i s pravomocemi, které nesl. Uvedl to Pavel Rychetský v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. "O kompetenci Evropské unie nikdy nebude rozhodovat unie, ale vždy členské státy," řekl Rychetský.

 

Reagoval tak na úterní rozhodnutí ústavního soudu, po kterém prezident Václav Klaus dokončil ratifikaci Lisabonské smlouvy.

Klaus oznámil, že smlouvu podepsal, i když s ní nesouhlasí. "Respektuji Ústavní soud," řekl prezident s tím, že nesouhlasí ani s formou nálezu, podle něj jde o politickou konfrontaci, nikoli o právně neutrální rozhodnutí.

Podpisem českého prezidenta Václava Klause se tak uzavřel ratifikační proces v Evropské unii, Lisabonská smlouva byla přijata všemi 27 členskými státy EU. Posledními bylo Irsko, které o ní opakovaně rozhodovalo v referendu, a právě Česko, které smlouvu přijalo až po prosazení podmínky prezidenta Václava Klause. Ten požadoval stejnou výjimku z Charty základních práv EU, jakou si prosadila Velká Británie a Polsko. Odůvodnil to obavou, že by se sudetští Němci vysídlení po druhé světové válce mohli na základě charty soudit o majetek, který jim byl tehdy zkonfiskován.

Tématické zařazení:

 » Politika