Paroubek: Ústavní soud zamezil výhře ČSSD ve volbách - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Paroubek: Ústavní soud zamezil výhře ČSSD ve volbách

Ikona

8. listopadu 2009, 17.01 | PRAHA | Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka zabránil Ústavní soud výhře jeho strany ve volbách do Poslanecké sněmovny. Reagoval tak na vyjádření šéfa ÚS Pavla Rychetského, že by nevyhověl další ústavní stížnosti na zrušení nových voleb vyvolaných novou ústavní úpravou o možnostech rozpuštění sněmovny.

 

"Pokud mezi jednu z hodnot výkonu justice řadil ústavní soud předvídatelnost rozhodování, pak dnešními výroky svého předsedy zasadil své pověsti zásadní ránu. Tak jako jsme totiž ani v nejmenším nepředpokládali, že Ústavní soud zruší ústavní zákon o skončení volebního období Poslanecké sněmovny, nemohli jsme předpokládat, že Ústavní soud by popřel své předchozí rozhodnutí, upustil by od zákazu retroaktivity pravidel a umožnil nová pravidla rozpuštění Poslanecké sněmovny v průběhu stávajícího volebního období a nikoliv až příštího, jak stanovil ve svém zmíněném zrušovacím nálezu," uvedl v neděli Jiří Paroubek.

Podle Paroubka prohlášení Rychetského svědčí buď o neznalosti rozhodnutí ústavního soudu, anebo o jeho zpětné účelové dezinterpretaci.

"Nedělní výrok Pavla Rychetského považuji za snahu vytvořit si politické alibi, neboť Ústavní soud svým rozhodnutím zrušit ústavní zákon umožňující předčasné volby způsobil politickou a právní nejistotu v zemi, jejíž důsledky pociťujeme dodnes," dodal Paroubek.

Tématické zařazení:

 » Politika