Klaus měl v USA projev o Reaganovi a pádu komunismu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Klaus měl v USA projev o Reaganovi a pádu komunismu

Ikona

7. listopadu 2009, 12.27 | SIMI VALLEY | Český prezident Václav Klaus měl v pátek večer během své návštěvy USA projev v Prezidentské knihovně Ronalda Reagana v Simi Valley v Kalifornii na téma Ronald Reagan a pád zdi: Přemítání o minulosti, poučení pro dnešek. Píše o tom ve svém sobotním vydání deník Právo.

 

Podle Klause by neměl být konec komunismu jen vzpomínkou na minulost. "I když neočekávám, že se komunismus vrátí, a chtěl bych to říci velmi silně, vidím další kolektivistické a dirigistické "ismy", které čekají na svou šanci," řekl český prezident.

Václav Klaus uvedl, že konec komunismu by neměl být považován za konečný a neměl by občany ukolébat vítězstvím. "Musíme se mít i nadále na pozoru. Učit se z minulosti je povinností. Hlavní příčinou kolapsu komunismu byly jeho vlastní vnitřní problémy," uvedl Klaus.

Podle Klause Západ ke konci komunismu přispěl jen doplňkově. "Jediná skutečná pomoc zvnějšku, která finální kolaps komunismu akcelerovala, přišla od Ronalda Reagana a Margaret Thatcherové, kteří pochopili, že k tomu, aby tato ´říše zla´ zmizela v propadlišti dějin, nestačí slova," pokračoval Klaus.

"Ronald Reagan to věděl. Pochopil, že je sovětskému systému a sovětskému expanzionismu čelit. Jeho tvrdá rétorika vůči SSSR, jeho masivní zbrojení, se kterým Rusové nemohli držtet krok, jeho Strategická obranná iniciativa byly úspěšnou strategií, jak komunismus porazit a jak vyhrát studenou válku. Když v lednu 1989 opouštěl svůj úřad, Sovětský svaz už byl v procesu svého rozkladu," dodal Klaus.

Václav Klaus vyzdvihl význam pádu berlínské zdi jako jedné z klíčových událostí roku 1989, která ale byla pro Čechy překvapující, i když žijí nedaleko, "neboť východní Německo skutečně bylo mimořádně uzavřenou zemí".

"Náš život je nyní zcela jiný. Ale jednou věcí je porovnávat náš dnešní život s minulostí, druhou věcí je porovnávat ho s našimi tehdejšími očekáváními. V listopadu 1989 jsem si myslel, že svět v roce 2009 bude svobodnější, než jaký je. K mé velké lítosti prožívám více státních zásahů do mého života a méně individuální svobody, než jsem tehdy – a myslím, že i Ronald Reagan – očekával," ukončil Klaus svou řeč.

Tématické zařazení:

 » Politika